Η ΕΚΤ βλέπει «φως στο τούνελ» - «Το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ βλέπει «φως στο τούνελ» - «Το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζει»
«Οι αυξήσεις του Μαρτίου δεν θα είναι οι τελευταίες. Θα αποφασίσουμε πόσες άλλες θα χρειαστούν αργότερα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάιο όπως διαβεβαίωσαν δύο κορυφαία στελέχη της την Παρασκευή, όμως το τελικό επιτόκιο - στόχος είναι ορατό, κάτι που ίσως σημαίνει πως θα πάψουν κάποια στιγμή οι νέες άνοδοι, που όμως μετατίθενται εν ευθέτω χρόνω.

Ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους ξεκαθάρισαν ότι ο Μάρτιος δεν θα φέρει το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής επειδή ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός, όμως υπάρχει φως στο τούνελ.

«Οι αυξήσεις του Μαρτίου δεν θα είναι οι τελευταίες. Θα αποφασίσουμε πόσες άλλες θα χρειαστούν αργότερα» εξήγησε ο Καζιμίρ, ενώ πρόσθεσε πως η αύξηση του Μαΐου θα μπορούσε να είναι είτε 25 είτε 50 μονάδες βάσης, αλλά μία άνοδο κατά 75 μονάδες βάσης μοιάζει απίθανη.

Αν και κανένας από τους δύο Τραπεζίτες δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να τερματιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων, ο Σίμκους εκτίμησε ότι πλησιάζει η κορύφωσή τους. «Βλέπω θετικές τάσεις για τον πληθωρισμό. Νομίζω ότι ήδη κινούμαστε προς αυτό το τελικό επιτόκιο» συμπλήρωσε.

Αμφότεροι υποστήριξαν την ιδέα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν προς το τέλος του έτους, όπως αυτή τη στιγμή αξιολογούν και οι αγορές. Ωστόσο, ο Σίμκους διευκρίνισε ότι πως μια αναστροφή το 2024 θα είναι δυνατή εάν εμφανιστεί μια αποπληθωριστική τάση, όπου οι τιμές θα αυξάνονται πιο αργά.

Στα χνάρια της Fed

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,5% -όπως αναμενόταν από την αγορά- προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ακολουθώντας κατά πόδας τόσο την αμερικανική Fed όσο και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), οι οποίες αύξησαν εκ νέου τα επιτόκιά τους, εντείνοντας την προσπάθεια επαναφοράς του πληθωρισμού σε αποδεκτά πλαίσια.

Πρόκειται για την δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης μετά από αυτήν του Δεκεμβρίου, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 8,5%.

Πλέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνονται σε 3%, 3,25% και 2,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023, ενώ η ευρωτράπεζα υπογραμμίζει πως στο μέλλον θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Στη συνέχεια τονίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Με χαμηλότερους ρυθμούς η αύξηση του κόστους δανεισμού – Μειώθηκε αισθητά και η ψαλίδα στα επιτόκια καταθέσεων

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη - Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - Σε υψηλό 7μηνου ο PMI τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider