«Φρένο» στον πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών υπηκόων το 2022 - Ποιοι Έλληνες και ποιοι celebrities βρίσκονται στη λίστα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στον πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών υπηκόων το 2022 - Ποιοι Έλληνες και ποιοι celebrities βρίσκονται στη λίστα
«Φρένο» στο συνολικό πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών έβαλε το 2022 η διεθνής δύσκολή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του οικονομικού περιοδικού Bilanz, η οποία περιλαμβάνει και τέσσερις Έλληνες. 

«Φρένο» στο συνολικό πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών υπήκοων έβαλε το 2022 η διεθνής δύσκολή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του οικονομικού περιοδικού Bilanz, η οποία περιλαμβάνει και τέσσερις Έλληνες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 13 χρόνια που υποχωρεί, έστω και οριακά, η αξία της συνολικής περιουσίας των «300» της Ελβετίας, δηλαδή από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Συγκεκριμένα, ο συνολικός πλούτος των 300 πλουσιότερων Ελβετών υποχώρησε κατά μόλις 0,1% στα 820,9 δισ. ελβετικά φράγκα, από 821,8 δισ. ελβετικά φράγκα το 2021. Για να περιληφθεί κάποιος στη λίστα πρέπει να διαθέτει περιουσία άνω των 100 εκατ. φράγκων, σύμφωνα με ελβετικά δημοσιεύματα.

Στη λίστα απαντώνται και ονόματα επιχειρηματιών, αθλητών, γαλαζοαίματων, κληρονόμων και φυσικά διασημοτήτων από το χώρο του θεάματος, ενώ παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον. Η περιουσία των υπερπλούσιων της πρώτης δεκάδας ανέρχεται σε 252 δισ. ελβετικά φράγκα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι τρεις αδερφοί Kamprad, κληρονόμοι της αυτοκρατορίας ΙΚΕΑ, που είναι μεν Σουηδοί, αλλά κατέχουν ελβετικό διαβατήριο δε, με περιουσία 54,4 δισ. ελβετικών φράγκων. Στη δεύτερη θέση είναι ο Gérard Wertheimer, ιδιοκτήτης του οίκου Chanel και κάτοικος Γενεύης, με περιουσία 38 δισ. ελβετικών φράγκων. Ο Wertheimer κατάφερε για πρώτη φορά να εισέλθει στην πρώτη δεκάδα χάρη στο «μπουμ» που σημειώνει ο κλάδος ειδών πολυτελείας. Την τριάδα συμπληρώνουν τα 15 μέλη της οικογένειας Hoffmann, που ελέγχει την φαρμακευτική Roche.

Οι Έλληνες της λίστας

Βάσει της λίστας, την υψηλότερη θέση, την 60η, από τους τέσσερις Έλληνες της λίστας διατηρεί η οικογένεια Λάτση, με περιουσία που ανέρχεται στα 3,25 δισ. ελβετικά φράγκα. Σε «απόσταση αναπνοής» στην 64η θέση βρίσκεται η οικογένεια Νιάρχου, με περιουσία που προσεγγίζει τα 3,25 δισ. ελβετικά φράγκα. Την 134η θέση καταλαμβάνει η εφοπλιστική οικογένεια Λιβανού με περιουσία 1,250 δισ. ελβετικά φράγκα. Λίγο πριν το τέλος της λίστας, στην 296η θέση, βρίσκεται η Νανά Μούσχουρη με περιουσία 125 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Οι διασημότητες της λίστας

Η πλουσιότερη διασημότητα από το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα της λίστας είναι ο «συνταξιοδοτημένος» πλέον τενίστας, Ρότζερ Φέντερερ με περιουσία 750 εκατ. ελβετικά φράγκα, στην 160η θέση. Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στην 167η θέση βρίσκεται ο Μίχαελ Σούμαχερ, η περιουσία του οποίου «αγγίζει» επίσης τα 750 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Στην 182η θέση εμφανίζεται ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, Πάολο Κοέλιο με περιουσία που ανέρχεται στα 550 εκατ. ελβετικά φράγκα, ενώ στην 209η η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κάντρι (με επιτυχημένη crossover καριέρα και στην ποπ μουσική) Σανάια Τουέιν με προσωπικό πλούτο στα 425 εκατ. ελβετικά φράγκα. Στην 253η θέση εμφανίζεται ο Γερμανός αθλητής της F1, Σεμπάστιαν Φέτελ με περιουσία 275 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Αμέσως πιο κάτω στην 254η θέση είναι ο Βρετανός ποπ τραγουδιστής, Ρόμπι Ουίλιαμς με περιουσία επίσης 275 εκατ. ελβετικά φράγκα. Αρκετά πιο χαμηλά (266η) βρίσκεται το αμερικανικό «είδωλο», Τίνα Τέρνερ με περιουσία 225 εκατ. ευρώ. Τέλος, στην 284η θέση συναντάται ο Φιλανδός πρώην πρωταθλητής του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Κίμι Ράικονεν με περιουσία στα 175 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos

Η Ελλάδα στο top 10 με τις περισσότερες «μεταγραφές» εκατομμυριούχων το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider