Κλάδος φαρμάκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πρωταγωνίστρια» στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλάδος φαρμάκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πρωταγωνίστρια» στην Ευρώπη
Σημαντικές είναι οι προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ μέχρι το 2025.

Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου συμμετείχε με τον υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Δ. Δέμο, και τον εκπρόσωπο της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. C. Allen.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρό την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις και το «επενδυτικό clawback» έφεραν επενδύσεις ύψους 1,2 δις. ευρώ μέχρι το 2025. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και μπορούν να αναδείξουν τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σημείωσε πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα της επάρκειας της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από τις εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δέμος επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ο κ. Δέμος τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, ο κ. Allen, εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανέφερε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής με την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων. «Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, την ενίσχυσή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα για την Ευρώπη» κατέληξε ο κ.Chris Allen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία - Αναμένονται οι αποφάσεις για τα φάρμακα

ΣΦΕΕ προς Πλεύρη: «Λογιστική τακτοποίηση» τα νέα μέτρα για το φάρμακο – Άλυτα τα προβλήματα του κλάδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider