Με βελτιωμένο τίμημα για την Παγκρήτια η έξοδος της HSBC από την Ελλάδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με βελτιωμένο τίμημα για την Παγκρήτια η έξοδος της HSBC από την Ελλάδα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr κινείται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ.

Με βελτιωμένο τίμημα στη συμφωνία με την Παγκρήτια Τράπεζα, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr κινείται στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ, δρομολογεί την έξοδό της από την ελληνική αγορά η HSBC. Η αύξηση του τιμήματος άνοιξε τον δρόμο ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία των δύο πλευρών, αντιμετωπίζοντάς την από νέα βάση,

Ο φάκελος με τους όρους της συμφωνίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει και πενταετές business plan, αναμένεται να υποβληθεί επισήμως στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός των προσεχών ημερών. Σημειώνεται ότι παράλληλα, η Παγκρήτια Τράπεζα προχωρεί άμεσα στις διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα προηγηθεί της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, σύμφωνα με το MoU που είχαν υπογράψει οι δύο τράπεζες τον Οκτώβριο του 2021. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας θα κινηθεί στα 120 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. που σχεδιαζόταν αρχικά.
Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Χανίων και την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC Ελλάδος, η Παγκρήτια θα είναι μία τράπεζα με ενεργητικό της τάξεως των 5 δις. ευρώ, με δίκτυο 90 καταστημάτων και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 20%.

Προχωρώντας στην εξαγορά της HSBC Ελλάδος, η Παγκρήτια θα αποκτήσει ένα απολύτως συμπληρωματικό δίκτυο 15 καταστημάτων της HSBC, επιπλέον ενεργητικό περίπου 1,9 δις. ευρώ και καταθέσεις περίπου 1,7 δισ. και θα αποκτήσει σημαντική παρουσία στην Αττική όπου σήμερα δραστηριοποιείται με μόνο 5 καταστήματα.

Για την HSBC, η συμφωνία με την Παγκρήτια αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την ειλημμένη απόφαση της κεντρικής διοίκησης στο Λονδίνο να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Είχαν προηγηθεί, εδώ και ένα χρόνο, εκτενείς διαπραγματεύσεις της HSBC με τη Eurobank, κατόπιν με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ βολιδοσκοπήθηκαν και η Εθνική και η Alpha Bank, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η περίπτωση της Παγκρήτιας ήταν διαφορετική, καθώς η Τράπεζα χρειαζόταν και το προσωπικό της HSBC. Επομένως, η εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC θα μπορούσε να γίνει από την Παγκρήτια χωρίς το κόστος μιας εθελουσίας εξόδου.

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την εξαγορά από την Παγκρήτια του δικτύου καταστημάτων της HSBC, των δανείων και των καταθέσεων, καθώς και του χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Παράλληλα, η HSBC πρόκειται να καταβάλει στην Παγκρήτια ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού της HSBC, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αγοράσει η Παγκρήτια.

Ειδικότερα, η Παγκρήτια θα αγοράσει χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι πλήρως καλυμμένα από προβλέψεις και παρουσιάζουν πολύ χαμηλό δείκτη επισφαλειών, καθώς επίσης και αντίστοιχου ύψους χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Εκτός της συναλλαγής βρίσκονται τα ναυτιλιακά δάνεια της HSBC, ύψους 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατηρήσει η βρετανική τράπεζα.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τις επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Παγκρήτια περιορίζεται στην αγορά δανείων 500 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ της HSBC, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτούνταν να έχει πρόσθετα κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ για να τα «σηκώσει» στον ισολογισμό της. Έναντι των δανείων των 500 εκατ. ευρώ που θα αγοράσει η Παγκρήτια, θα λάβει από την HSBC βελτιωμένο αντίτιμο περί τα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει σημαντικά τα 60 – 70 εκατ. που είχε υπολογιστεί ως αναγκαίο πρόσθετο κεφάλαιο για την απόκτηση δανειακού χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ της HSBC.

Πέραν αυτού, η HSBC θα αναλάβει το κόστος της αποχώρησης περίπου 10 υψηλόβαθμων στελεχών της, ενώ όλο το υπόλοιπο προσωπικό θα μεταφερθεί στην Παγκρήτια και δεν θα γίνουν απολύσεις ούτε θα κλείσουν καταστήματα, αφού το δίκτυο της HSBC είναι απολύτως συμπληρωματικό σε αυτό της Παγκρήτιας. Με τη συναλλαγή, τα κεφάλαια της Παγκρήτιας θα ενισχυθούν κατά 85 εκατ. ευρώ και η αξία των μετόχων της θα υπερδιπλασιαστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταρχήν «πράσινο φως» από την ΤτΕ στο deal Παγκρήτιας - HSBC

gazzetta
gazzetta reader insider insider