Ρεύμα: Ελαφρώς μειωμένη η επιδότηση για νοικοκυριά – Οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ελαφρώς μειωμένη η επιδότηση για νοικοκυριά – Οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά σχετική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τον επόμενο μήνα, με συνέπεια να δημιουργείται περιθώριο για μικρότερη απορρόφηση των ανατιμήσεων από τους οικιακούς λογαριασμούς

Ελαφρώς μειωμένη θα είναι η επιδότηση στο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές τον Φεβρουάριο, έναντι του πρώτου μήνα του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση τον επόμενο μήνα, της τάξης των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Επομένως, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει το περιθώριο για πιο περιορισμένη απορρόφηση των ανατιμήσεων από τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ένα κατά τι μικρότερο ποσό ενίσχυσης θα περιορίσει σε παρόμοια επίπεδα, έναντι του Ιανουαρίου, τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς που θα «περάσουν» στις τελικές χρεώσεις των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, όπως και τον Ιανουάριο, το μέτρο θα καλύψει και πάλι αποκλειστικά τις κύριες κατοικίες. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα παρασχεθεί και αυτή τη φορά ενίσχυση στους λογαριασμούς των δεύτερων κατοικιών (π.χ. εξοχικών) ή των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών.

Την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως σημείωσε ο υπουργός, το ποσό ενίσχυσης μπορεί να μην καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους της ενέργειας, αλλά μέρος της.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο η επιδότηση διαμορφωνόταν στα 42 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση ήταν κλιμακωτή, αγγίζοντας τις 160 €/MWh για τις πρώτες 150 KWh και 120 €/MWh ενώ για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος της επιδότησης θα καθορισθεί τον Φεβρουάριο λίγο χαμηλότερα από 40 ευρώ για τις πρώτες κιλοβατώρες. Επίσης, φαίνεται πως και πάλι θα ακολουθηθεί μία ανάλογη κλιμακωτή «φόρμουλα», ώστε να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης.

Χωρίς κριτήρια για τις επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση θα εφαρμοσθεί οριζόντια για το σύνολο των επιχειρήσεων, όπως έγινε τον Ιανουάριο. Έτσι, το μέτρο θα καλύψει όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Αρχική πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η στήριξη να εφαρμοσθεί στοχευμένα στους μη οικιακούς καταναλωτές από τον Φεβρουάριο, ώστε να καλύψει εκείνες τις επιχειρήσεις στις οποίες το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού λειτουργικού τους κόστους. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει εντός του μήνα τις σχετικές διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η εφαρμογή σχετικών κριτηρίων πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την DG Comp, ώστε να διασφαλισθεί πως η «φόρμουλα» που θα προκριθεί θα είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Κι αυτό γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί θέμα παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Είναι πιθανό και στην περίπτωση των επιχειρήσεων να υπάρξει σχετικό «ψαλίδισμα» της επιδότησης, συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι για τον τρέχοντα μήνα η μοναδιαία τιμή της επιδότησης έχει οριστεί στα 65€/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider