ΤΙΤΑΝ: Γιατί και πώς η τσιμεντοβιομηχανία ενισχύει την παρουσία στις ΗΠΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Γιατί και πώς η τσιμεντοβιομηχανία ενισχύει την παρουσία στις ΗΠΑ
Η νέα επένδυση 35 εκατ. δολαρίων στη Φλόριντα και τα οφέλη. Το «βλέμμα» στο πακέτο Μπάιντεν 1 τρισ. για τις υποδομές. Οι προοπτικές και η περίπτωση του γκρουπ Viohalco. 

Η είδηση «πέρασε στα ψιλά» λόγω της ευρύτερης επικαιρότητας αλλά και εν μέσω μαζικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 9μήνου από τις εισηγμένες, ωστόσο, στην αγορά επισημαίνουν ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε μέσω της θυγατρικής του, Titan America LLC, μια νέα επένδυση ύψους 35 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή θολωτής αποθήκης χωρητικότητας 70.000 τόνων στον σταθμό εισαγωγών Port Tampa Bay, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Η επένδυση θα αναβαθμίσει την εισαγωγική δυναμικότητα του Τιτάνα στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τη δυνατότητα παροχής τσιμέντου και τσιμεντοειδών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στη χώρα, με τον όμιλο προφανώς να ποντάρει και σε νέες μπίζνες μετά το πακέτο του προέδρου Μπάιντεν ύψους 1 τρισ. δολαρίων από το οποίο ευρύτερα ο κλάδος των υποδομών-κατασκευών, άρα και οι συναφείς τομείς, αναμένεται να καταγράψουν εκρηκτική ανάπτυξη.

Πως εξηγεί η μεγάλη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία ε μια τέτοια κίνηση, σε μια αγορά βέβαια στην οποία έχει σημαντική παρουσία, καθώς μεγάλο μέρος των «μεγεθών» της προέρχεται από τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με την εταιρεία, η αναβάθμιση του σταθμού εισαγωγών Port Tampa, γίνεται σε μια εποχή που η αγορά στη Φλόριντα βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη και αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) προβλέπει συνεχή ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 14,8% στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2024, ποσοστό που δεν περιλαμβάνει τις προοπτικές ανόδου από το πρόγραμμα επενδύσεων 1 τρισ. δολ. που έχει ανακοινωθεί για τις υποδομές.

Η αναβάθμιση του σταθμού εισαγωγών θα ενισχύσει, επίσης, την ικανότητα παράδοσης εισαγόμενων τσιμεντοειδών προϊόντων με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στις ΗΠΑ και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου στις αρχές του 2023, η αναβάθμιση του σταθμού προστίθεται και σε άλλες πρόσφατες επενδύσεις στο εργοστάσιο τσιμέντου Pennsuco του Τιτάνα στο Μέντλεϊ της Φλόριντα. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 20 εκ. δολ., περιλαμβάνουν έργα όπως η κατασκευή μονάδας μηχανικής επεξεργασίας εναλλακτικών - δευτερογενών καυσίμων, αλλά και υποδομών χρήσης φυσικού αερίου. Συνδυαστικά, θα καταστήσουν δυνατή τη σταδιακή υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, μειώνοντας σημαντικά τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου όσο και τον όγκο των δημοτικών απορριμμάτων προς ταφή.

Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο mega πακέτο Μπάιντεν και στην ανάπτυξη που αναμένεται να καταγραφεί σε συγκεκριμένους τομείς στην «άλλη όχθη του Ατλαντικού», η Τιτάν σπεύδει να ενισχύσει την παρουσία της στην αμερικάνικη αγορά.

Πάντως, στην αγορά σημειώνουν ότι υπάρχουν και άλλες εγχώριες εταιρείες με παρουσία στην αμερικανική αγορά ή με βλέψεις για επέκταση σε αυτήν, οι οποίες μπορούν να προσδοκούν σε οφέλη από το αναπτυξιακό πακέτο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και κάνουν αναφορά στον όμιλο Viohalco (παρεμπιπτόντως ανακοινώθηκε το επιτόκιο και η απόδοση της ομολογιακής έκδοσης της θυγατρικής στο real estate Noval Property στο χαμηλότερο επίπεδο του εύρους, δηλαδή στο 2,65%) και στις θυγατρικές της, επισημαίνοντας τον εξαγωγικό χαρακτήρα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και το με πωλήσεις άνω του 90% στο εξωτερικό και παρουσία στις ΗΠΑ, ή και την περίπτωση της Cenergy και την ηγετική της θέση στον τομέα των καλωδίων, δίχως να είναι και οι μοναδικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως θελήσουν να επωφεληθούν από τις νέες μπίζνες στην αμερικανική αγορά.

Για να επιστρέψουμε στην ΤΙΤΑΝ, να σημειωθεί ότι, βάσει μεγεθών 9μήνου, επί συνολικού κύκλου εργασιών 1,26 δις ευρώ, από τις ΗΠΑ προέρχονται 731 εκατ. ευρώ (716 εκατ. το 2020), ενώ η αμερικανική αγορά εισφέρει 126,7 εκατ. ευρώ σε EBITDA επί συνόλου 219,6 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωνε η εισηγμένη, «το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να στηρίζει τη ζήτηση για δομικά υλικά στις Η.Π.Α. H ισχυρή αγορά εργασίας και οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες στηρίζουν τη ζήτηση στις αγορές δραστηριοποίησης του Ομίλου, η οποία ευνοείται περαιτέρω από την έλλειψη διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και τα ελκυστικά επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Κατά το εννεάμηνο οι τάσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική και τις προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη. Ο Όμιλος προωθεί ενεργά το τσιμέντο χαμηλότερων εκπομπών CO2 στις Η.Π.Α. και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για να ανταποκριθεί σε ευρύτερη ζήτηση. Η Titan America είναι ηγέτης στον κλάδο του «πράσινου» τσιμέντου και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου Τύπου IL (μειωμένων εκπομπών CO2) που πωλείται στις ΗΠΑ. Η μεγάλη αύξηση του κόστους (κυρίως ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας και εργατικού κόστους) επηρέασε τα περιθώρια κερδοφορίας, τα οποία συμπιέστηκαν, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στα τέλη του καλοκαιριού ο Όμιλος προέβη σε μια δεύτερη τιμολογιακή αύξηση εντός του έτους, προκειμένου να αντισταθμίσει τα υψηλότερα κόστη. Λόγω των συμβάσεων που ήδη ήταν σε ισχύ και της έκτασης των αυξήσεων στο κόστος, απαιτείται κάποιο διάστημα προτού γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο την ανάκαμψη των περιθωρίων κερδοφορίας».

Η παραγωγή τσιμέντου Type IL στην Titan America ανήλθε στο 50% της συνολικής παραγωγής τσιμέντου του Τιτάνα στην Αμερική. Το εργοστάσιο Pennsuco της Titan America στο Medley της Florida αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό τσιμέντου Type IL στις ΗΠΑ, το οποίο είναι ένα τσιμέντο με 15% χαμηλότερες εκπομπές CO2 συγκριτικά με τα τσιμέντα Type I ή Type II. Ο Όμιλος σημείωσε επίσης πρόοδο στην ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς ποσοστό 86,8% της συνολικής παραγωγής κλίνκερ καλύπτεται πλέον με πιστοποίηση ISO50001 ή με ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Οι προοπτικές στις ΗΠΑ

«Στις ΗΠΑ εκτιμούμε ότι η ζήτηση κατοικιών θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει την προσφορά της αγοράς και κατά συνέπεια, αναμένεται αύξηση της κατασκευής κατοικιών. Παράλληλα, τα έργα υποδομών ενισχύονται μετά την πολυαναμενόμενη έγκριση του προγράμματος υποδομών την προηγούμενη εβδομάδα, με επιπλέον νέα κονδύλια ύψους $550 δις που αποτελούν μέρος του συνολικού προγράμματος για τις υποδομές και την απασχόληση (Infrastructure Investment and Jobs Act - IIJA), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φθορά των υποδομών και οι μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις. Η υλοποίηση έργων για οδικές αρτηρίες και γέφυρες απαιτούν μεγάλες ποσότητες τσιμέντου καιτο πρόγραμμα θα ενισχύσει συνολικά τη ζήτηση για δομικά υλικά στις ΗΠΑ για σειρά ετών. Παράλληλα η άνοδος του κόστους απαιτεί σημαντικές τιμολογιακές αυξήσεις οι οποίες ήδη δρομολογούνται ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργική κερδοφορία. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των Η.Π.Α. για τα επόμενα χρόνια, επενδύουμε στην επέκταση της δυναμικότητας των μονάδων μας. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την κατασκευή επέκτασης του σταθμού εισαγωγής τσιμέντου στην Tampa στη Φλόριντα, ο οποίος θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους του είδους του στις Η.Π.Α. Με στόχο τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ψηφιοποίηση των εργοστασίων και των διαδικασιών μας και καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων μας», δήλωνε η τσιμεντοβιομηχανία στα αποτελέσματα 9μήνου αναφορικά με τις προοπτικές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΙΤΑΝ: Οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους και οι αγορές - «πυλώνες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider