Amazon Web Services: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την δημιουργία local zone

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amazon Web Services: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την δημιουργία local zone
Η εταιρεία προχωρά στη λειτουργία φυσικής υποδομής στη χώρα μας, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τους εγχώριους πελάτες της.

Την παρουσία της στην ελληνική αγορά ενισχύει ένας ακόμα αμερικανικός κολοσσός, αυτός της Amazon Web Services (AWS), σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) από τον αντιπρόεδρο και CTO της εταιρείας, Werner Vogels κατά το παγκόσμιο συνέδριο της Amazon Web Services για τους προγραμματιστές, «reInvent» .

Η εταιρεία, η οποία ήδη από το καλοκαίρι του 2020 έχει ιδρύσει στη χώρα μας την Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.»., με έδρα το Χαλάνδρι, θα προχωρήσει, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος στη λειτουργία φυσικής υποδομής στη χώρα μας, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τους εγχώριους πελάτες της στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η εταιρεία προσφέρει ήδη σε μεγάλο αριθμό πελατών στην Ελλάδα τις cloud υπηρεσίες της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού, Amazon Web Services (AWS).

Οι φυσικές υποδομές τις οποίες η Amazon ονομάζει «local zone», θα υποστηρίζουν και θα παρέχουν όλες τις cloud υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην αποθήκευση κι επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς. Ένα από τα πλεονεκτήματα των local zones, είναι ότι οι πελάτες της AWS θα βρίσκονται πιο κοντά στις cloud υποδομές της τελευταίας, γεγονός που βοηθά στη μείωση της απόκρισης (latency) και γενικότερα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αναμένεται όμως να ανακοινωθεί κατά την σημερινή συνάντηση όπου θα έχουν στελέχη του αμερικανικού κολοσσού με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και κ Κυριάκο Πιερρακάκη. Πηγές της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι η επένδυση για κάθε local zone ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στις σημερινές ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν της συνάντησης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αφενός το χρονοδιάγραμμα - ο χρόνος υλοποίησης δεν ανακοινώθηκε πέραν της αναφοράς ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 - κι αφετέρου το αν η AWS θα επιλέξει να δημιουργήσει στη χώρα μας τις δικές της κτιριακές υποδομές ή αν θα προτιμήσει τη «φιλοξενία» σε υφιστάμενο «ουδέτερο» data center. Στην δεύτερη περίπτωση δεν αποκλείεται η εταιρεία να συνεργαστεί με κάποια άλλη αμερικανική, από αυτές που έχουν ανακοινώσει ή έχουν ήδη ξεκινήσει την ανέγερση Data Center στην Ελλάδα, δηλαδή Microsoft ή Lamda Hellix.

Η κίνηση της Amazon να επιλέξει την χώρα μας ως μια από τις τοποθεσίες που θα σχεδιάζει τις επόμενες 30 local zones της - η εταιρεία έχει ήδη 16 local zones - θεωρείται αρκετά σημαντική κι επισφραγίζει τον όγκο των πελατών που έχει ήδη διασφαλίσει η ελληνική θυγατρική της, όπως επεσήμανε παράγοντας της αγοράς στο insider.gr

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δημιουργεί local zones εκτός ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τα 30 σημεία, τα 22 θα βρίσκονται στην Ευρώπη και 3 από αυτά στην ανατολική Ευρώπη. Εκτός της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη local zones θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Τσεχία, δύο χώρες όπου η AWS έχει δημιουργήσει τοπικά γραφεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι το ελληνικό γραφείο της AWS, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με ταχύτατη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του. Κι αυτό γιατί η εταιρεία άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 οπότε και προχώρησε στη δημιουργία ενός Amazon CloudFront Edge και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου, η AWS και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής πρόθεσης με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα

Άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα η Amazon Web Services

Με στελέχη της Amazon συναντιέται αύριο ο πρωθυπουργός - Το πλήρες πρόγραμμα του

gazzetta
gazzetta reader insider insider