Αλλάζει το τοπίο στην αγορά αθλητικών ειδών το super deal της Cosmos Sport – Οι πρωταγωνιστές, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το τοπίο στην αγορά αθλητικών ειδών το super deal της Cosmos Sport – Οι πρωταγωνιστές, το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν λόγο για μια στρατηγικής φύσεως συναλλαγή με πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη.

Άρδην αλλάζει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών η στρατηγική επένδυση της βρετανικής JD Sports Fashion στην Cosmos Sport, μίας ηγέτιδας εταιρείας στον κλάδο της πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής, η JD Sports Fashion θα εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport. Τα μέλη της κρητικής οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μέτοχους της εταιρείας μέχρι και σήμερα, υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport στη JD Sports Fashion, ενώ θα παραμείνουν στην εταιρεία, διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. Την ίδια στιγμή, το fund EOS Capital Partners, συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη – και με υπό διαχείριση κεφαλαία ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου – προχώρησε σε αποεπένδυση από την Cosmos Sport, υπογράφοντας την Πέμπτη δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής - ήτοι 30% - που κατείχε στην Cosmos Sport.

Η αποτίμηση του… super deal δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν λόγο για μια στρατηγικής φύσεως συναλλαγή με πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη.

Η «γιγάντωση» της Cosmos Sport και η… ταχεία αποεπένδυση του Απόστολου Ταμβακάκη

Εστιάζοντας σε υγιείς μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα από όλους τους κλάδους της οικονομίας, το fund EOS Capital Partners τείνει να επενδύει σε μια επιχείρηση για χρονικό διάστημα περί τα πέντε χρόνια, με σκοπό να την μεγενθύνει και να την αναπτύξει, ώστε στη συνέχεια να προχωρά σε αποεπένδυση.

Η περίπτωση της Cosmos Sport είναι ωστόσο διαφορετική, με τον Απόστολο Ταμβακάκη να αποεπενδύει μέσα σε δύο χρόνια. «Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της εταιρείας ήταν εκείνη που μας οδήγησε σε πρόωρη αποεπένδυση», σχολιάζει στο insider.gr η Ελένη Μπαθιανάκη, partner της EOS Capital Partners. «Κόντρα στην οικονομική κρίση που γέννησε η πανδημία του κορονοϊού, η Cosmos Sport γιγαντώθηκε, αυξάνοντας κατακόρυφα τα μερίδια αγοράς της. Η εταιρεία πέτυχε μια πραγματική ‘έκρηξη’ στην οικονομική της δραστηριότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανάπτυξή της ήρθε πολύ γρήγορα», προσθέτει η κυρία Μπαθιανάκη και συμπληρώνει «Η βρετανική JD Sports Fashion είναι ο μεγάλος ‘παίκτης’ που θέλαμε να επενδύσει στην Cosmos Sport. Η συμφωνία είναι μια κοινή απόφαση, στρατηγικής σημασίας».

Δύο είναι, ωστόσο, τα πιο σημαντικά – επιμέρους – στοιχεία του deal, σύμφωνα με την κυρία Μπαθιανάκη. Όπως εξηγεί, σε πρώτη φάση, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνταγή της επιτυχίας της Cosmos Sport είναι η διοικητική της ομάδα, υπό την οικογένεια Τσικνάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που η διοικητική ομάδα παραμένει στη θέση της, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το όραμά της. Με την καθοδήγηση του βασικού της πλέον μετόχου, της βρετανικής JD Sports Fashion, η εταιρεία περνά σε νέα εποχή με στόχο να ανοίξει τα «φτερά» της σε περισσότερες αγορές στον κλάδο των αθλητικών ειδών αλλά και να διευκολύνει την πρόσβασή της σε μεγαλύτερους και περισσότερους προμηθευτές. «Οι συντελεστές της επιτυχίας παραμένουν στο τιμόνι της εταιρείας, λαμβάνοντας την απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης από τον νέο μέτοχο», καθιστά σαφές η Ελένη Μπαθιανάκη.

Σε δεύτερη ανάγνωση, σύμφωνα με την ίδια, ένα τόσο επιτυχημένο deal σαν αυτό της Cosmos Sport μπορεί να αποτελέσει τρανό παράδειγμα για άλλες ελληνικές εταιρείες. Μπορεί να γίνει έμπνευση και εφαλτήριο για μια άλλη ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση που θέλει να αναπτυχθεί και να γιγαντώσει.

Η EOS Capital Partners βγαίνει πολύ ωφελημένη από το εν λόγω deal, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές της, καταλήγει η κυρία Μπαθιανάκη.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η EOS Capital Partners επένδυσε στην Cosmos Sport τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η εταιρεία διέθετε 43 σημεία πώλησης - 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop - ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκ. εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop. Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Με κρητική «σφραγίδα» και… ισπανικό αέρα

Η Cosmos Sport κουβαλάει στην πλάτη της μια ιστορία 39 ετών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ενώ έμπνευσή του στάθηκε ένα… ταξίδι στη Βαρκελώνη. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

Από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του Φραγκίσου Τσικνάκη, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη.

Σήμερα λειτουργεί συνολικά 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) και τα αντίστοιχα πρωτοπόρα ηλεκτρονικά καταστήματά τους (www.cosmossport.gr, www.sneaker10.gr, www.sportsfactory.gr, www.slamdunk.gr) με πάνω από 750 εργαζόμενους. Στα καταστήματα, ο καταναλωτής μπορεί να βρει περισσότερες από 90 επώνυμες μάρκες αθλητικών ειδών, μέσα από μια συλλογή 25.000 κωδικών.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στεγάζοντας εκεί όλες τις κεντρικές υπηρεσίες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ από το 2018 η οικογένειά της Cosmos Sport μεγάλωσε και δημιούργησε νέο Οffices HUB στην Αγία Παρασκευή, πάνω από το κατάστημα Cosmos Sport. Το νέο HUB έχει κατασκευαστεί με σύγχρονα και διεθνή πρότυπα.

Επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών. Η προσήλωση στην αποστολή «Together We make Cosmos A better Place» έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα μια μοναδική κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης και ανάπτυξης ταλέντου υπό την ανθρωποκεντρική διοίκηση της οικογένειας Τσικνάκη και του στενού τους συνεργάτη Ν. Βαρβαδούκα.

Τα τελευταία δύο έτη, η εταιρεία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

Ποιος είναι ο μεγάλος «παίκτης» που επενδύει στην Cosmos Sport

Η JD Sports Fashion θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πώλησης αθλητικών ειδών και έχει μια ιστορία 40 ετών.

Ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην πόλη Bury που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Έχει καταστήματα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συγκεκριμένα σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ασία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Όμιλος Pentland.

Τα γράμματα J και D στην επωνυμία της JD Sports Fashion είναι τα αρχικά των ιδρυτών της – John (Τζον) και David (Ντέιβιντ).

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο μήνα η JD Sports Fashion σημείωσε κέρδη-ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο χρήσης. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 439,5 εκατ. στερλίνες στο εξάμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου 2021. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη για το σύνολο της χρήσης που λήγει στις 29 Ιανουαρίου, θα διαμορφωθούν τουλάχιστον στα 750 εκατ. στερλίνες. Για το προηγούμενο έτος ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους 348,5 εκατ. στερλινών και 399,9 εκατ. στερλίνες για τη χρήση 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deal στον χώρο των αθλητικών -Τα Cosmos Sport εντάσσονται στην JD Sports Fashion

gazzetta
gazzetta reader insider insider