Μπερμπάτη (Πειραιώς Financial Holdings): Στόχος «πράσινα» δάνεια πάνω από 1,5 δισ. την επόμενη τριετία

Newsroom

Στην τάση επιτάχυνσης των πράσινων ομολογιακών εκδόσεων αναφέρθηκε η συμμετέχουσα στο πάνελ Χρυσάνθη Μπερμπάτη, γενική διευθύντρια και επικεφαλής Group Planning, IR & ESG της Πειραιώς Financial Holdings. 

«Βλέπουμε έντονη δραστηριότητα και σε εταιρικό επίπεδο, στην  Ελλάδα οι εκδόσεις έχουν υπερβεί τα 2,5 δισ.» ανέφερε, ενώ σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα σημείωσε πως δύο από τις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ετοιμάσει green bond framework. «Η δική μας τράπεζα ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία πολύ πρόσφατα. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται συστηματοποίηση και πολύ καλό monitoring, στην περίπτωσή μας υπήρξε και εξωτερική πιστοποίηση» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Στη δική μας περίπτωση τα λεγόμενα 'πράσινα' δάνεια είναι περίπου 1,5 δισ. και έχουμε δημόσια εκπεφρασμένο στόχο για πάνω από 1-1,5 δισ. τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Μιλάμε για πρότζεκτ ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, και επιχειρηματικά δηλαδή και οικιστικά - στεγαστικά. Είναι τάση, αναμένουμε επιτάχυνση και ετοιμαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Η κ. Μπερμπάτη εκτίμησε πως «οι ομολογιακές εκδόσεις από την πλευρά των τραπεζών θα είναι έντονες τα επόμενα χρόνια» και πως «ολοένα και περισσότεροι τραπεζικοί οργανισμοί πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας θα έχουν όχι μόνο πράσινα, αλλά γενικότερα sustainability bonds».

Κ. Ρόγγα (Deloitte Greece): Η ελληνική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κριτηρίων ESG 

Στις τρεις διαφορετικές «ταχύτητες» που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ESG αναφέρθηκε στη διάρκεια της συζήτησης η Κατερίνα Ρόγγα, Principal, Risk Advisory, Risk & Sustainability Services στην Deloitte Greece. Όπως ανέφερε, «στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάπου στη μέση και χρειάζεται να γίνουν πολλά σε σχέση με το πώς οι εταιρείες θα αντιληφθούν το τι θα πρέπει να εφαρμόσουν».

«Πολλές επιχειρήσεις και όμιλοι έχουν ενσωματώσει στην στρατηγική και στο πλαίσιο λειτουργίας τους τα κριτήρια ESG και έχουν ήδη καθορίσει μία κουλτούρα αλλαγής. Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που προσπαθούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει, είναι responders στο πλαίσιο ωριμότητας και επιχειρούν να εφαρμόσουν ό,τι έχει να κάνει με το νομοθετικό περιβάλλον. Και υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία που έχει θέσει στόχους, τους παρακολουθεί, έχει ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν είναι ενσωματωμένο στη γενικότερη στρατηγική της» εξήγησε.

Όπως είπε, η εφαρμογή κριτηρίων ESG πρέπει να γίνει μία νέα κουλτούρα για τις εταιρείες, που δεν θα διαφοροποιείται από την υπόλοιπη στρατηγική του. Σημείωσε ακόμη πως το ESG «είναι σπορ ομαδικό και όχι ατομικό» και πως οι επενδύσεις που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να λογίζονται όχι ως έξοδο, αλλά ως κάτι που θα προσδώσει οφέλη σε μία επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.