Τι προβληματίζει την Εστίαση για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβληματίζει την Εστίαση για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου
Έπειτα από 6 μήνες σε αναστολή, η εστίαση επαναλειτουργεί στις 3 Μαΐου. Ο προβληματισμός των εκπροσώπων του κλάδου ενόψει του ανοίγματος. Τι λένε στο insider.gr.

Η εστίαση θα ανεβάσει ρολά, μόνο στους εξωτερικούς χώρους και έπειτα από 6 μήνες σε αναστολή, τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 3 Μαΐου, με τους επαγγελματίες του κλάδου να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

Αφενός, όπως επισημαίνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, «η Δευτέρα του Πάσχα ήταν μία νεκρή μέρα για τον κλάδο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών φέτος λόγω του παρατεταμένου λουκέτου που προηγήθηκε, ωστόσο τη συγκεκριμένη μέρα ο κόσμος δεν συνήθιζε να επισκέπτεται ιδιαίτερα τα καταστήματα της αμιγούς εστίασης. Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας».

Αναμένουν την επιδότηση

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο είναι πότε θα δοθεί η ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης. Η ενίσχυση προβλέπεται να δοθεί για την κάλυψη των εξόδων για αγορά πρώτων υλών, σε μία περίοδο που περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Οι επαγγελματίες επιθυμούσαν τα χρήματα να έχουν δοθεί προτού ανεβάσουν ρολά για να καλύψουν τα συγκεκριμένα έξοδα ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου. Όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς μέχρι τα χρήματα να εκταμιευθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των πρώτων ημερών με μεγάλη δυσκολία.

Παράλληλα, εκτιμούν πως θα υπάρξει δυσκολία και στη διαδικασία για να γεμίσουν με προμήθειες τα ράφια και τα ψυγεία τους καθώς θα έχουν προηγηθεί αργίες και ο εφοδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. «Ο χρόνος είναι λίγος ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν λειτούργησαν με delivery το προηγούμενο διάστημα και παρέμειναν εντελώς κλειστές» όπως σημειώνει στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Η εστίαση αναμένει πλέον τις επόμενες μέρες την ανακοίνωση και των μέτρων με τα οποία θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, τους υγειονομικούς κανόνες, όπως τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και τον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Κρίσιμο εξάλλου θεωρείται για τους επαγγελματίες και το ζήτημα του ωραρίου καθώς με δεδομένο ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 το βράδυ, είναι πιθανό τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν μια ώρα νωρίτερα, στις 10. Για τους εργαζόμενους του κλάδου τέλος υπενθυμίζεται ότι ισχύουν τα υποχρεωτικά self tests, δύο φορές την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider