Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα της αγοράς και το «φάντασμα» των Harrods

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα της αγοράς και το «φάντασμα» των Harrods
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν μικρή κινητικότητα, κομμωτήρια και κουρεία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τροποποίηση και στο ωράριο κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των καταστημάτων.

Εν αναμονή των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με άνοιγμα του λιανεμπορίου βρίσκονται η αγορά και οι καταναλωτές, μετρώντας πλέον αντίστροφα προς τα Χριστούγεννα.

Η δύσκολη εξίσωση την οποία καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι πώς θα ανοίξει η αγορά και θα λειτουργήσει η οικονομία, βάσει πάντα των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων αλλά παράλληλα να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, αντίστοιχες με εκείνες που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με την αγοραστική φρενίτιδα έξω από τα πολυκαταστήματα Harrods στο Λονδίνο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί αναμένεται να γίνουν το αργότερο έως το Σάββατο. Δίνοντας μία εικόνα σχετικά με την δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική. Η βελτίωση, συμπλήρωσε, είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο.

Την ίδια στιγμή η αγωνία των εμπόρων να σώσουν ένα μέρος του εορταστικού τζίρου και να πάρουν μία «ανάσα», όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, μεγαλώνει. Παράλληλα η ταλαιπωρία των καταναλωτών από την αδυναμία εξυπηρέτησης του τεράστιου όγκου των ηλεκτρονικών παραγγελιών από αρκετά e-shop μεγάλων αλυσίδων και εταιρειών κούριερ που καθυστερούν τις παραδόσεις, αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Προτεραιότητα σε κομμωτήρια και κουρεία

Επιδίωξη της κυβέρνησης στο σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, είναι να προηγηθούν εκείνες που έχουν μικρή κινητικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων την προηγούμενη Δευτέρα, όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, θα προηγηθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων. Υπογράμμισε ακόμη πως ό,τι ανοίξει, θα επαναλειτουργήσει με μεγάλη προσοχή ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων.

Ο ίδιος τόνισε πως εάν ανοίξουν τα εμπορικά θα είναι τελευταία ενώ τόνισε πως «αργεί πολύ ακόμα το άνοιγμα της εστίασης».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι για τη διευκόλυνση τόσο της λειτουργίας των καταστημάτων όσο και των αγορών των καταναλωτών ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να υπάρξει και τροποποίηση στο ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα εξετάζεται επίσης μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος, ωστόσο ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμός για την εφαρμογή του «click away» στις μικρές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider