Αντιδρούν στην πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σουπερμάρκετ οι έμποροι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδρούν στην πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σουπερμάρκετ οι έμποροι

Την έντονη αντίθεσή τους για το γεγονός ότι με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, εκφράζουν οι έμποροι.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, απαγόρευε στα σούπερ μάρκετ να πωλούν διαρκή αγαθά δηλαδή προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κ.α εκτός μερικών εξαιρέσεων, για την περίοδο κατά την οποία τα υπόλοιπα καταστήματα παραμένουν κλειστά, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Την συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα είχαν δεχθεί με ικανοποίηση οι έμποροι καθώς αποτελούσε αίτημά τους.

Οι έμποροι υποδέχθηκαν θετικά, όπως επισημάνουν, το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη, εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα που δίνεται και στα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα ίδια είδη και όχι στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Mε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οικοδομώντας την επόμενη μέρα με υγιή ανταγωνισμό».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καρανίκας, «είναι λογική η πρόθεση του να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές ώστε να κάνουν αγορές για τον εορταστικό στολισμό, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στα εποχικά καταστήματα την ύστατη ευκαιρία να διασώσουν τον εορταστικό τζίρο.

Την ίδια ώρα όμως, δεν γίνεται κατανοητή η παράλληλη δήλωση - προαναγγελία του Υπουργείου να επιτρέψει και στα σουπερμάρκετ να πωλούν ακριβώς τα ίδια είδη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να το απαγορεύει σε χιλιάδες άλλα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα. Είναι προφανές πως προκύπτουν θέματα άνισης αντιμετώπισης σε βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες - εφόσον τους επιτρεπόταν η λειτουργία έστω και μόνο για αυτά τα προϊόντα – θα προσδοκούσαν ικανοποιητικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές εμπορεύονται νόμιμα τα χριστουγεννιάτικα είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα supermarket.».

Αντίστοιχα και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, επισημαίνει ότι «αναμφίβολα διαμορφώνονται συνθήκες αγοράς δύο ταχυτήτων, όχι στην βάση υγιούς, αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσής τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΘΕΜΑ 104,6 την Παρασκευή, επεσήμανε πως επόμενος στόχος της κυβέρνησης, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια.

Οι αποφάσεις σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας, γι΄ αυτό και απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία σχετικά με την επαναλειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης:

Σε αναμονή τα καταστήματα παιχνιδιών, αγωνία για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider