«Κλειδί» το άνοιγμα της εστίασης για τον κλάδο του κρασιού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδί» το άνοιγμα της εστίασης για τον κλάδο του κρασιού
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι πιο σημαντικοί μήνες για την αγορά καθώς υπό κανονικές συνθήκες, το 30- 40% του τζίρου γίνεται την περίοδο των γιορτών στα καταστήματα εστίασης.

Η επαναλειτουργία της εστίασης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική πορεία του κλάδου του ελληνικού κρασιού.

Άλλωστε οι πωλήσεις σε ποσοστό που φτάνει το 80% εξαρτώνται από εκείνες που γίνονται στα εστιατόρια, καθώς τα σούπερ μάρκετ, τα οnline καταστήματα και οι κάβες που συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω lockdown, αποτελούν μικρή αγορά για τον κλάδο.

«Το δεκάμηνο του 2020 πήγαινε να σταθεροποιηθεί σε μία πτώση που έφτανε στο 10% κι ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν μεσοσταθμικά στο - 25%» σημειώνει στο insider.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.

Στη συνέχεια, ωστόσο τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν και πλέον οι επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο μέσα από κάβες και σούπερ μάρκετ. Για τους παραγωγούς μάλιστα που δεν έχουν «πρόσβαση» στα ράφια των σούπερ μάρκετ η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, είναι οι πιο σημαντικοί μήνες για την αγορά καθώς υπό κανονικές συνθήκες, το 30- 40% του τζίρου γίνεται την περίοδο των γιορτών, λόγω των καταστημάτων εστίασης.

Ακόμη και να ανοίξει ωστόσο στις αρχές Δεκεμβρίου ο κλάδος της εστίασης, οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και η κατανάλωση φέτος λόγω των περιορισμών που θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα είναι σημαντικά μειωμένες.

Πλήγμα και στις εξαγωγές

Μεγάλο είναι το πλήγμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα lockdown που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες και για τον τομέα των εξαγωγών.

'Όπως επισημαίνει ο κ. Σκούρας, το ελληνικό κρασί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα εστιατόρια του εξωτερικού τα οποία αυτή την περίοδο παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να κατευθύνονται μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης:

«Κάθε μέρα του Δεκεμβρίου είναι κρίσιμη για την αγορά»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider