Nέα δεδομένα στην εστίαση – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέα δεδομένα στην εστίαση – Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης
Κατεβάζουν ρολά τα εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ εν αναμονή των νέων μέτρων βρίσκονται η Αττική και οι υπόλοιπες περιοχές στο επίπεδο 3.

Με τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Ροδόπη να «μπαίνουν» πλέον στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και εν αναμονή της ανακοίνωσης νέων μέτρων από τον Πρωθυπουργό, τα δεδομένα στην εστίαση αλλάζουν για ακόμη μία φορά.

Έτσι στις περιοχές που μπήκαν στο «κόκκινο», τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες κατεβάζουν ρολά και θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through.

«Βιώνουμε μια κατάσταση γνώριμη πλέον, η οποία βεβαίως μας στεναχωρεί γιατί αισθανόμαστε ότι «τιμωρείται» όλη η εστίαση για 10-15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Η εστίαση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει τα μέτρα όπως πρέπει, χωρίς να ξεφεύγουμε και τώρα «τιμωρούμαστε» ξανά» τονίζει στο insider.gr ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

Σημειώνει παράλληλα ότι το delivery το οποίο θα λειτουργεί κανονικά, καλύπτει μόλις το 10% των καταστημάτων της πόλης.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία υπογραμμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εστίαση τους τελευταίους 8 μήνες.

«Αφού έκριναν ότι έπρεπε να μας κλείσουν, ας κλείσουμε, αλλά παράλληλα να υπάρξουν μέτρα στήριξης ώστε να επιβιώσουμε. Πώς θα πληρώσουμε, ενοίκια, φορολογία, μισθούς; Η στήριξη μάλιστα προς τις επιχειρήσεις μας και με τις υποχρεώσεις να έχουν συσσωρευτεί αλλά και να συνεχίζουν να «τρέχουν» ακόμη και αυτή τη στιγμή, έπρεπε ήδη να έχουν ανακοινωθεί, πριν να κληθούμε να κατεβάσουμε ρολά» επισημαίνει ο κ. Φιλοκώστας.

Tι θα γίνει στην Αττική

Οι εισηγήσεις των ειδικών τις προηγούμενες μέρες ήταν για νέους περιορισμούς στο ωράριο των εστιατορίων, καφέ και μπαρ για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3, όπως η Αττική, ώστε να κλείνουν νωρίτερα, ενδεχομένως στις 9 ή τις 10 το βράδυ. Οι ανακοινώσεις ωστόσο σχετικά με το τι θα ισχύσει τελικά για εστιατόρια και καφετέριες στην πρωτεύουσα, αναμένονται σήμερα.

Επιχειρηματίες της εστίασης πάντως σημειώνουν στο insider.gr ότι ιδιαίτερα για τα εστιατόρια, εφόσον το ωράριο περιοριστεί έως τις 9 ή τις 10 το βράδυ, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν ανοιχτά.

«Στα εστιατόρια ο μεγαλύτερος όγκος των πελατών ερχόταν 9-1 την νύχτα. Μετά τα μέτρα και τον περιορισμό του ωραρίου στις 12, χάσαμε μεν τους πελάτες που τελείωναν αργά τη δουλειά τους και ερχόντουσαν μετά για φαγητό, αλλά αρκετός κόσμος προσαρμόστηκε και ερχόταν νωρίτερα. Εάν υποχρεωθούμε να κλείνουμε στις 9 ή τις 10, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή αγωνίας από αλυσίδες εστίασης: Φόβοι για λουκέτα λόγω ενοικίων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider