Σε νέα «δοκιμασία» η εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα «δοκιμασία» η εστίαση
Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες της εστίασης εκτός από τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Σε νέα δεδομένα καλείται να προσαρμοστεί ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες η εστίαση, καθώς από το Σάββατο, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου από τους καλοκαιρινούς μήνες ήδη βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι μειωμένες τουριστικές αφίξεις αλλά και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών είχαν οδηγήσει σε πτώση του τζίρου που έφτανε μεσοσταθμικά το 40%. Παράλληλα από τον Αύγουστο με μετά, είχαν έναν ακόμη «πονοκέφαλο», εκείνον του περιορισμού του ωραρίου στις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οδήγησε σε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 20%.

Συνολικά η εστίαση καταγράφει αυτή τη στιγμή «βουτιά» του τζίρου που φτάνει το 60% και επιπλέον από το Σάββατο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, οι επαγγελματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, με τους πελάτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την είσοδο τους στα καταστήματα.

Όπως σημειώνει πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς στο insider.gr, το μέτρο που αφορά στη χρήση μάσκας με την είσοδο στα καταστήματα εστίασης δεν αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την κίνηση καθώς και την ψυχολογία των καταναλωτών καθώς η μάσκα θα αφαιρείται όταν θα κάθονται στα τραπέζια.

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες της εστίασης, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι το γεγονός ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία και μπαίνουμε στον χειμώνα, οι καταναλωτές θα είναι περισσότερο επιφυλακτικοί να επισκεφθούν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων και θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στον κλάδο.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ ψάχνουν λύσεις ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους εξωτερικούς χώρους και τους επόμενους μήνες ενώ ο κ. Καββαθάς αναφέρεται και στο ζήτημα της επιδότησης των θερμαντικών σωμάτων για την εστίαση που φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνησης μέσω ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι η ΠΟΕΣΕ έχει καταθέσει τις σχετικές προτάσεις της.

Η σκέψη είναι να επιδοτούνται τα θερμαντικά σώματα ανά 15 τμ. επιφάνειας με voucher των 100 ευρώ ωστόσο όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ αυτό δεν αρκεί καθώς πρέπει οι εξωτερικοί χώροι να είναι παράλληλα καλυμμένοι με κάποιον τρόπο ώστε οι πελάτες να προστατεύονται από το ενδεχόμενο βροχής ή δυνατού αέρα.

Επενδύουν στο delivery

Με δεδομένο, τέλος, ότι όπως διευκρινίστηκε, τα delivery θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά από τις 12.30 τη νύχτα έως τις 5 το πρωί ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες σκέφτονται να επεκταθούν σε αυτή την υπηρεσία ώστε να συγκρατήσουν ως έναν βαθμό τον τζίρο τους, τον φετινό χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω πανδημίας, ακόμη και πολυτελή εστιατόρια αλλά και αλυσίδες εστίασης που μέχρι σήμερα αντιστέκονταν σθεναρά, «μπήκαν» στο delivery κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες efood και wolt, βλέποντας την τάση των καταναλωτών να παραμένουν περισσότερο στο σπίτι ακόμη και μετά το lockdown.

«Είναι σίγουρο ότι αρκετοί συνάδελφοι και το επόμενο διάστημα θα στραφούν στις υπηρεσίες delivery. Είναι μια απέλπιδα κίνηση να συγκρατήσουν τον τζίρο τους καθώς με τις προμήθειες που θα δίνουν, χάνουν όλο το περιθώριο του κέρδους. Eπίσης λόγω της στροφής αρκετών επαγγελματιών στο delivery το προηγούμενο διάστημα, ο χώρος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος» τονίζει ο κ. Καββαθάς.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο κ. Καββαθάς, οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές «της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου».

Διαβάστε επίσης:

Βραβευμένα και πολυτελή εστιατόρια «μπαίνουν» στο delivery

Ανησυχία στην εστίαση ενόψει του χειμώνα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider