Επιχειρήσεις | Διεθνή
06-04-2019 | 09:22

7 πράγματα που δεν ξέρατε για την Amazon

Μοιράσου το
7 πράγματα που δεν ξέρατε για την Amazon

Κρυφές πτυχές της εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία.

Εάν κάποιος αναρωτηθεί ποιο είναι το εμπορικό σήμα με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως η απάντηση είναι αυτή της Amazon, με εκείνα της Apple και της Google να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση. Ο κολοσσός του λιανεμπορίου καθώς και ο ιδρυτής απασχολούν εβδομαδιαίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις επιδόσεις και τον πλούτο τους, το τελευταίο διάστημα μάλιστα και με τα διαζύγιά τους. Παρά τις αμέτρητες ειδήσεις γύρω από την εταιρεία βέβαια, υπάρχουν και μερικά πράγματα που λίγοι γνωρίζουν. 

Παρακάτω ακολουθούν οι 7 σημαντικότερες άγνωστες πτυχές της Amazon
 

Οι υπάλληλοι της Amazon αρέσκονται να φέρνουν τα κατοικίδιά τους στη δουλειά. Στο campus της Amazon υπάρχουν περίπου 6.000 σκύλοι που «εργάζονται» μαζί με τα αφεντικά τους αλλά και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για να παίζουν.

Καθώς η εποχή των εκπτώσεων και των Χριστουγέννων είναι ιδιαιτέρως αγχωτική για όσους απασχολούνται στην συγκεκριμένη επιχείρηση, ένας διευθυντής είχε μια «πρωτότυπη» ιδέα για όσους κατάφερναν στις όχι και τόσο ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες να πετυχαίνουν τον στόχο τους. Ο λόγος για το Τζεφ Ουίλκε, ο οποίος ήταν ο διευθυντής επιχειρήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ενθάρρυνε τους υπαλλήλους του μόλις πετύχαιναν ένα στόχο να τον καλούν στο τηλέφωνο και να ουρλιάζουν με όλη την τους τη δύναμη από την άλλη άκρη του ακουστικού… 

Όταν αγοράζετε παπούτσια στο Zappos.com ή αναζητάτε τον αγαπημένο σας ηθοποιό στο IMDb, βοηθάτε την Amazon να βγάλει χρήματα, αφού πρόκειται για θυγατρικές της εταιρείας. Άλλες μάρκες που κατέχει ο κολοσσός του λιανεμπορίου είναι οι Goodreads, Whole Foods, Audible και Souq.com. Συνολικά, η Amazon κατέχει 41 θυγατρικές και επωνυμίες. 

Δεδομένου ότι μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα από την Amazon, αξίζει να αναφέρουμε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αγοράσετε από τον ιστότοπο. Ολόκληρα σπίτια, αυτοκίνητα, τσιγάρα και κατοικίδια ή και άλλα ζώα. Αυτά...

Μπορεί τα κέρδη της Amazon σχεδόν να διπλασιάστηκαν από το 2017 έως το 2018, ωστόσο η εταιρεία δεν κατέβαλε τους αντίστοιχους φόρους εξαιτίας του ότι διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της σε έρευνα κι ανάπτυξη. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει σε εταιρείες ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις. Μια πολιτική πίστωσης φόρου που ονομάζεται R&D tax credit ενθαρρύνει τις εταιρείες να δαπανούν τα κέρδη τους για έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον, από το 2005 έως το 2014, η Amazon κέρδισε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια από φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή αποθηκών σε ορισμένα κράτη κι άλλα 147 εκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή data center σε όλη τη χώρα.

Όταν ο Τζεφ Μπέζος ξεκίνησε για πρώτη φορά την εταιρεία το 1995, επρόκειτο για ένα βιβλιοπωλείο που είχε ως έδρα το γκαράζ του σπιτιού του. Έτσι, όταν η Amazon άνοιξε το πρώτο φυσικό βιβλιοπωλείο της το 2015 ήταν σαν να απόκτησε σπίτι η αρχική ιδέα της επιχείρησης

Η αρχική σκέψη για το όνομα της εταιρείας ήταν Cadabra, από τον μαγικό όρο «abracadabra». Ωστόσο ο δικηγόρος του Jeff Bezos τον έπεισε ότι η αναφορά στην μαγική φράση ήταν υπερβολικά δυσνόητη καθώς κι ότι κάποιος θα μπορούσε εύκολα να την μπερδέψει με την λέξη cadaver που σημαίνει πτώμα. Κάπως έτσι ο Τζεφ Μπέζος αναθεώρησε και αποφάσισε να ονομάσει το Online βιβλιοπωλείο του από τον ποταμό της Νότιας Αμερικής Αμαζόνιο. Το σκεπτικό του ήταν ότι η γκάμα των βιβλίων που θα περιλάμβανε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο θα ήταν τεράστια κι ευρεία όπως ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου. Μέχρι βέβαια να καταλήξουν στο Amazon πέρασαν κι άλλα ονόματα από το τραπέζι, όπως το Relentless.com το οποίο ακόμα και σήμερα αν το πληκτρολογήσετε θα σας ανακατευθύνει στο Amazon.com.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.