Σαββάκης: 10 προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαββάκης: 10 προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων
Ένα πλάνο βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα μας, αναμφισβήτητα λείπει και το χρειαζόμαστε επειγόντως», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.

«Ένα πλάνο βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα μας, αναμφισβήτητα λείπει και το χρειαζόμαστε επειγόντως. Η εξαγγελία ή και η εφαρμογή ενός τέτοιου πλάνου δεν φτάνει». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα για τη Βιομηχανία που διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Με συνολικό φορολογικό συντελεστή 50,7%, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η Ελλάδα, όσα στρατηγικά σχέδια για τη μεταποίηση κι αν κάνει, κι όσες προσπάθειες υιοθέτησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι αν υλοποιήσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να δώσει την αναγκαία ώθηση στις παραγωγικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάταξη της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης.

Θύμισε ακόμη ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν αντίστοιχο μέσον όρο του φορολογικού συντελεστή στο 40,9%. «Άρα ξεπερνώντας η Ελλάδα κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως, μάλλον δεν έχει σχεδόν καμία ελπίδα προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Σαββάκης ο ΣΒΕ, για τη μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση που έχει έδρα την ελληνική περιφέρεια προτείνει:

1. Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο επίπεδο του 15%.

2. Την εκλογίκευση των εργοδοτικών εισφορών, για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία.

3. Την κατάργηση των πάσης φύσεως τελών και επιβαρύνσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως ανταποδοτικότητα.

4. Την ενίσχυση της ρευστότητας των υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων, την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος των «κόκκινων δανείων».

5. Την άσκηση έμμεσης κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, ειδικά για προϊόντα, κλάδους, περιφέρειες ή/και μεμονωμένες περιοχές της χώρας μας, που θα πρέπει να αναδειχθούν, καθόσον είτε κατέχουν, είτε με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορούν να αποκτήσουν, διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

6. Την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μεταποίησης, μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας για τη μεταποίηση.

7. Τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων.

8. Την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής καινοτομίας, ειδικά από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

9. Την εντατικοποίηση των προσπαθειών διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, και,

10. Τον ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider