Σδούκου: Σημαντικός ο ρόλος των ερευνών υδρογονανθράκων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σδούκου: Σημαντικός ο ρόλος των ερευνών υδρογονανθράκων
Η κ. Σδούκου επεσήμανε το ρόλο των επενδύσεων και της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για την επιτάχυνσή τους σε όλους τους τομείς.

Στις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης για την ενέργεια αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του ΙΕΝΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου με θέμα τις «Εξελίξεις, προοπτικές και ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα».

Η κ. Σδούκου επεσήμανε το ρόλο των επενδύσεων και της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για την επιτάχυνσή τους σε όλους τους τομείς ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

«Είναι σημαντικός – γεωστρατηγικά- ο ρόλος των ερευνών υδρογονανθράκων. Δεν αναφερόμαστε συχνά σε αυτό. Έχουμε ενεργές παραχωρήσεις, ως ηγεσία του υπουργείου είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις με τους εταίρους μας. Ακόμη και αν αυτή την περίοδο η κατάσταση δεν ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη, σήμερα έχουμε 13 θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις» σημείωσε η γενική γραμματέας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν με τη συμβολή της έμπειρης διοικητικής ομάδας που διαθέτει η ΕΔΕΥ μετά από την πρόσφατη αναβάθμισή της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Πρόοδος στην ενίσχυση του ανταγωνισμού

Αναφερόμενη στις πολιτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος σε έργα υποδομών και στην προσέλκυση επενδύσεων. «Οι θεσμικές παρεμβάσεις είχαν ως κατεξοχήν στόχο να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο που έχει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο τον οποίο παραμελούμε συχνά στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης. «Έχει γίνει δουλειά για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου», υπογράμμισε η κ. Σδούκου ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικά έργα όπως είναι η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η επίσπευση των διαδικασιών για την ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας και η πρωτοβουλία του EastMed.

Ο ρόλος των ΑΠΕ

Η πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση δεν προϋποθέτει μονοσήμαντη λειτουργία των ΑΠΕ αλλά προϋποθέτει και την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσής, εξοικονόμησης ενέργειας, σύγχρονων υποδομών, τόνισε η κ. Σδούκου. Προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 το θεσμικό πλαίσιο για την απλοποίηση των σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Να περιορίσουμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο

Η κ. Σδούκου έκανε μια εκτίμηση του τρόπου που λειτουργεί η αγορά και σημείωσε ότι επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να ρυθμίζει τα πάντα. «Θέλουμε να αφήσουμε τα πράγματα να αυτορυθμίζονται. Πρέπει να φανούμε πιο τολμηροί με τις επιδοτήσεις και τα ρυθμιστικά πλαίσια αλλά νομίζω ότι αυτό κάποιες φορές δεν το δέχεται η απέναντι πλευρά», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider