Τελικά πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Πράσινη Συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελικά πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Πράσινη Συμφωνία
Τελικά η Πράσινη Συμφωνία θα αποτελέσει το «εμβόλιο» της παγκόσμιας οικονομίας κατά την μετά Covid-19 εποχή;

Τελικά η Πράσινη Συμφωνία θα αποτελέσει το «εμβόλιο» της παγκόσμιας οικονομίας κατά την μετά Covid-19 εποχή; Οι απόψεις διίστανται καθώς νέες μελέτες προκύπτουν καθημερινά οι οποίες επιδιώκουν να αναιρέσουν παλαιότερες οι οποίες τάσσονται είτε υπέρ είτε κατά της πολιτικής διατήρησης των ορυκτών καυσίμων.

Μια έκθεση της Fox News ισχυρίστηκε ότι 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον κλάδο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα εξαλειφθούν. Φυσικά, οι υποστηρικτές των πράσινων πολιτικών λένε το αντίθετο. Όλοι έχουμε διαβάσει τους συγκρουόμενους ισχυρισμούς που υποστηρίζονται από αναφορές δεξαμενών σκέψης και προειδοποιούν ότι εργαζόμενοι στον κλάδο του πετρελαίου, για παράδειγμα, οι οποίοι χάνουν θέσεις εργασίας μπορεί να μην μπορούν να βρουν άλλες (το ίδιο καλοπληρωμένες) μελλοντικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Ένωση Υπαλλήλων Κρατικής Ενέργειας στις ΗΠΑ όπου αναφέρεται ότι κατά την ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να αναμένουμε απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των καυσίμων, οι οποίες συνήθως είναι καλά αμειβόμενες και εξειδικευμένες. Ο τομέας των μηχανοκίνητων οχημάτων μπορεί επίσης να καταγράψει απώλειες, εάν η κατασκευή και η συντήρησή τους απλοποιηθεί. Όμως, δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι βασική πτυχή της πράσινης πολιτικής και οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν περισσότερη εγκατάσταση μικρών συσκευών παραγωγής και αποθήκευσης σε σπίτια και γραφεία, θα πρέπει να αναμένουμε κέρδη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη διανομή, στην αποθήκευση και στην ενεργειακή απόδοση.

Σε αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει αδρομερώς και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ο οποίος πραγματοποίησε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017. Εκεί αναφέρεται ότι σε διεθνές επίπεδο, η μετάβαση σε πράσινους πόρους θα οδηγούσε σε περισσότερες υπηρεσίες έντασης εργασίας σε βάρος της παραδοσιακής ενεργειακής απασχόλησης και όχι σε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα απασχόλησης.

Αλλά υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να αναλυθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο ο ηλεκτρικός τομέας να καταφέρει να εξυπηρετήσει μια πράσινη οικονομία χωρίς να υπάρξει ένα τεράστιο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών που θα οδηγήσει κυριολεκτικά χιλιάδες νέες, υψηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από το Oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider