Η Κίνα επιστρέφει στον άνθρακα λόγω οικονομικής και ... ενεργειακής ανασφάλειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα επιστρέφει στον άνθρακα λόγω οικονομικής και ... ενεργειακής ανασφάλειας
Ο COVID-19 κάνει την Κίνα να αναθεωρήσει τις επενδύσεις της.

Πισωγύρισμα στους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάνει η Κίνα καθώς η οικονομική κρίση και οι απαιτήσεις για διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας την οδηγούν σε μια «δοκιμασμένη συνταγή».

Ο Όμιλος Huaneng, ένας πέντε μεγαλύτερους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, κατασκευάζει μια μεγάλη μονάδα άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, μια επένδυση ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δυναμικότητας 4 γιγαβάτ. Το έργο κατασκευάζεται στη βορειοδυτική περιοχή κοντά στην πόλη Qingyang, με σκοπό την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ανατολικά της χώρας.

Το έργο εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Zhengning, το οποίο αναβίωσε τον Ιούλιο τέσσερα χρόνια αφότου τέθηκε σε πάγο, ενσαρκώνει τις ανταγωνιστικές πιέσεις που βρίσκονται πίσω από τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές της Κίνας.

Ο πρόεδρος Xi Jinping εξέπληξε τους πάντες την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύοντας ότι η Κίνα θα στοχεύσει στην «ουδετερότητα του άνθρακα» έως το 2060, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, ειδικά καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19.

Σε ένδειξη των συγκρουόμενων δυνάμεων, στην ίδια επαρχία του Γκάνσου, τουλάχιστον τρεις σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έκλεισαν από το 2017, καθώς χρεοκόπησαν από την αύξηση του περιβαλλοντικού κόστους και την ευρεία διαθεσιμότητα φθηνότερης, ανανεώσιμης ενέργειας.

Βέβαια, όπως εκτιμά η αγορά, η Κίνα προσθέτει έργα αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με ταχύ ρυθμό, οπότε το ίδιο το εργοστάσιο Zhengning είναι απίθανο να απειλήσει τους στόχους της χώρας για τον άνθρακα.

Η Κίνα παροπλίζει επίσης παλαιά εργοστάσια καύσης άνθρακα και τα αντικαθιστά με νέους, πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνουν λιγότερο άνθρακα και θα παρέχει κρίσιμη βασική ηλεκτρική ενέργεια για να υποστηρίξει τη μετάβαση της χώρας προς την ανανεώσιμη ενέργεια.

Ωστόσο, η Κίνα προσέθεσε ακόμη 11,4 γιγαβάτ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, περισσότερο από το ήμισυ του ποσού που κατασκευάστηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μια μελέτη της ερευνητικής ομάδας Global Energy Monitor (GEM), έδειξε επίσης ότι σχεδόν 250 GW εργοστασίων με άνθρακα βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Κίνα - αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider