Σε εξέλιξη μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα σε όλο τον κόσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εξέλιξη μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα σε όλο τον κόσμο

Σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι θέλει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική της ικανότητα από 12 σε 300 GW έως το 2050, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμ με τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλαμβάνουν ηγετική δράση.

Μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά ύδατα αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Ένα τέτοιο είναι το Dog Farm Wind Wind Farm στη Βρετανία.

Το έργο που αναπτύσσει η κοινοπραξία μεταξύ SSE Renewables- Equinor, η εγκατάσταση Dogger Bank θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 GW και θα είναι μεγαλύτερη στον κόσμο.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση των δύο πρώτων φάσεων του έργου. Σύμφωνα με την SSE, οι επενδύσεις για την Dogger Bank A και B θα ανέρχονται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το πολυσυζητημένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στις Κάτω Χώρες που αναπτύσσει η δανέζικη εταιρεία ενέργειας Orsted είναι πλέον πλήρως λειτουργικό, με την Orsted να ισχυρίζεται ότι παρέχει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Το πάρκο βρίσκεται 23 χιλιόμετρα (περίπου 14,3 μίλια) από την ακτή του Zeeland, στα νοτιοδυτικά των Κάτω Χωρών, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1 & 2 των 752 μεγαβάτ εκτείνεται σε επιφάνεια 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ χρησιμοποιεί 94 ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.

Σε ανακοίνωση της πριν από λίγες ημέρες, η Orsted περιέγραψε την εγκατάσταση ως το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο (το μεγαλύτερο, το Hornsea One, έχει χωρητικότητα 1,2 γιγαβάτ και αναπτύχθηκε επίσης από την Orsted).

Η «υπεράκτια στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει επίσης για 40 GW ωκεάνειας ενέργειας, όπως η παλιρροιακή και η κυματική ενέργεια εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι λίγο πίσω στον τομέα αυτό.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, το Block Island (30 μεγαβάτ), το οποίο λειτουργεί επίσης από την Orsted, ξεκίνησε εμπορικές δραστηριότητες μόλις στα τέλη του 2016.

Ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το «άνοιγμα» που έκανε πρόσφατα η BP, η οποία έλαβε μερίδια 50% στα έργα Empire Wind και Beacon Wind της Equinor, τα οποία βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider