Έρχεται δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Σε διαβούλευση ο διαγωνισμός για το δωρεάν WiFi σε ολόκληρη την Ελλάδα

Στη δημιουργία 2.900 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για δωρεάν Ίντερνετ σε όλη την επικράτεια προχωρεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με το Σχέδιο Διακήρυξης Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού με τίτλο: «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» να τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης -WiFi (Hotspots)- στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη την χώρα.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας-πλαίσιο ανέρχεται στο ποσό των 14.740.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης σε ποσοστό 25% του προϋπολογισμού, δηλαδή 3.685.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, ανέρχεται στο ποσό των 18.425.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αποτελεί και τη μέγιστη αξία του συνόλου των εκτελεστικών συμβάσεων που δύνανται να συναφθούν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Ωστόσο είναι ενδεικτική και μη δεσμευτική.

Μέσω της συμφωνίας – πλαίσιο θα επιλεγούν τρεις επιχειρήσεις ή κονοπραξίες οι οποίες θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν και να συντηρούν το δίκτυο πρόσβασης για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Σε κάθε περίπτωση δε θα υπάρχουν λιγότερα από 1.500 Access Points σε κάθε εκτελεστική σύμβαση.

Να σημειωθεί η ύπαρξη σημείων WiFi θα αποτελέσει μια ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα ενώ μετά την δημιουργία της θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών απαραίτητων για τους τουρίστες όπως η αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών, σημείων ενδιαφέροντος αλλά και χαρτών της περιοχής όπου και βρίσκονται.

Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα δημόσιο δίκτυο WiFi για πρόσβαση στο Ιντερνετ. Παλαιότερο πρόγραμμα για τη δημιουργία 600 hotspots δεν είχε προχωρήσει και χρόνια μετά την εφαρμογή του δεν λειτουργούσαν ούτε τα μισά από τα σημεία εγκατάστασης ενώ άλλα δεν είχαν εγκατασταθεί.

Τι προβλέπει το Σχέδιο Διακήρυξης Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού

Σύμφωνα με την προκήρυξη, «θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους που εισάγουν διακρίσεις, ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 11.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου δύο χιλιάδες εννιακόσιες (2.900) περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια». Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν τέσσερα access points, ενώ ο
μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι πέντε ανά περιοχή.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης «θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά και θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους Δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής», δηλαδή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών περιλάμβάνονται η ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση (Χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής- μετακίνησης, Χώροι εκδηλώσεων, Σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος) καθώς και η κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Οι προδιαγραφές του δικτύου θα πρέπει να καλύπτουν την ταυτόχρονη σύνδεση στο ίντερνετ τουλάχιστον 50 ατόµων ανά σηµείο ασύρµατης πρόσβασης.

Βάσει του «σεναρίου» που πρέπει να καλυφθεί, οι πολίτες που θα μπαίνουν στον χώρο κάλυψης, θα ειδοποιούνται ότι βρίσκονται σε περιοχή κάλυψης και θα εισέρχονται σε ένα πόρταλ απ' όπου θα ενηµερώνονται για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειµένου να συνδεθούν. Οι σχετικές οδηγίες θα παρέχονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η χρήση του δικτύου, σε πρώτη φάση, δεν θα απαιτεί την εισαγωγή στοιχείων από τον χρήστη, ενώ θα έχει περιορισµό χρόνου, πιθανότατα µίας ώρας συνεχούς σύνδεσης. Μετά ο χρήστης θα αποσυνδέεται αυτόµατα και θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για να επανασυνδεθεί. Προβλέπεται πως θα τοποθετηθούν access points σε περίπου 2.000 οχήµατα που είναι ενεργά και δροµολογούνται τακτικά, εκ των οποίων περίπου τα 1.500 είναι λεωφορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider