Κεραμέως: Στόχος η μεγαλύτερη αυτονομία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεραμέως: Στόχος η μεγαλύτερη αυτονομία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
Η κα Κεραμέως πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκέντρωση των σχολείων και η μεγαλύτερη αυτονομία των ιδρυμάτων.

«Το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε σηματοδοτεί μία στροφή προς το σύγχρονο σχολείο», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών νωρίτερα σήμερα. Όπως είπε, στο νομοσχέδιο δόθηκε έμφαση στην Παιδεία από τα θεμέλια – νηπιαγωγείο, δημοτικό – προς τις μεγαλύτερες τάξεις, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε ένα σχολείο υψηλότερων απαιτήσεων».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η λέξη κλειδί είναι η «επιμόρφωση», ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην «αξιολόγηση», η οποία έχει ήδη ψηφιστεί. Υπερασπίστηκε την απόφαση για διδασκαλία των αγγλικών από το νηπιαγωγείο τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει σε επαφή ένα παιδί με τη γλώσσα.

Αποκέντρωση των σχολείων και η μεγαλύτερη αυτονομία των ιδρυμάτων

Η κα Κεραμέως πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκέντρωση των σχολείων και η μεγαλύτερη αυτονομία των ιδρυμάτων, δίνοντας για παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μεταπτυχιακών χωρίς την έγκριση του Υπουργείου, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν αυτονόητο.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη εμπειρία του κορονοϊού, εξήγησε ότι το τεχνολογικό άλμα ήταν μία μεγάλη πρόκληση στον τομέα της εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι «κληθήκαμε σε λίγες μέρες να μεταφέρουμε τη φυσική τάξη στη διαδικτυακή τάξη και νομίζω ότι τα καταφέραμε χάρη στους εκπαιδευτικούς μας».

Διαβάστε επίσης:

Περιέγραψε την προσαρμογή αυτή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και παρουσίασε τις δυσκολίες για τα «κλινικά» μαθήματα και τα εργαστήρια που ήταν αδύνατο να καλυφθούν, αλλά και τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό. «Είχαμε 4.000 φορητές συσκευές σε όλες τις μονάδες της χώρας. Πήραμε σε μερικές εβδομάδες από δωρεές άλλες 20 χιλιάδες και περιμένουμε ακόμα 40 χιλιάδες από ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, είπε ότι αυξάνει τις ώρες πληροφορικής στα σχολεία και εισάγει τη ρομποτική και πρόσθεσε ότι η ίδια διαπιστώνει αλλαγή της νοοτροπίας στο χώρο της εκπαίδευσης: «Πλέον είναι κοινός τόπος ότι τα ψηφιακά εργαλεία είναι σημαντικό συμπλήρωμα στην εκπαίδευση», δίνοντας το παράδειγμα των ηλεκτρονικών εγγραφών για πρώτη φορά φέτος στα νηπιαγωγεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider