Βελτιωμένη θέση στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» έχει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτιωμένη θέση στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» έχει η Ελλάδα
Mετά την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και παρά το «πισωγύρισμα» του 2018.

Βελτίωση σημείωσε η κατάταξη της Ελλάδας στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» (Corruption Perceptions Index- CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας, μετά την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και παρά το «πισωγύρισμα» του 2018 (σ.σ. έτους κατά το οποίο σημειώθηκε επιδείνωση της κατάταξής της κατά οκτώ θέσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται 67η μεταξύ 180 κρατών, συνεπεία και της αποκάλυψης σκανδάλων, όπως αυτό της Novartis).

Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος (Transparency International-Greece), δρ Άννα Δαμάσκου, σημειώνοντας ενδεικτικά πως το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην 78η θέση της λίστας. Κατά τη δρα Δαμάσκου, μια εξήγηση για τη βελτίωση της κατάταξης είναι ότι στη διάρκεια των ετών της κρίσης, η χώρα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξισορροπηθούν «τα σκληρά μέτρα λιτότητας».

Ερωτηθείσα ποιες θεωρεί ότι είναι οι τρεις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν «εδώ και τώρα» στη χώρα για την πάταξη της διαφθοράς, επισημαίνει: «Πολλές είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά αν πρέπει να προτεραιοποιήσω, θα έλεγα ότι αυτές είναι η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, με έμφαση στην πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, η ενίσχυση της Δικαιοσύνης, με έμφαση στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της και τη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της και η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο πολιτικό γίγνεσθαι, με έμφαση στα πόθεν έσχες των πολιτικών και των συγκρούσεων συμφερόντων, που τυχόν παρατηρούνται στο πρόσωπό τους».

Ως προς το ποια θεωρεί ότι είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ως σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ότι είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις διάφορες μορφές της: η «Διαύγεια», η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι on-line συναλλαγές του φορολογούμενου με τη φορολογική αρχή, καθόσον όλες αυτές οι χρηστές πρακτικές ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθιστώντας το έδαφος λιγότερο γόνιμο για την ανάπτυξη της διαφθοράς.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας απαντά ακόμη σε ερωτήσεις για το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» στην Ελλάδα, το πώς επιδρούν στη διαφθορά η υψηλή φορολογία και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και για το νομικό πλαίσιο προστασίας των whistleblowers (μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος). Όπως λέει, ένα πρόσωπο που γνωρίζει μια παρανομία, προβαίνει στην καταγγελία της με μεγαλύτερη συχνότητα, όταν αισθάνεται ισχυρό και προστατευμένο, οπότε η προστασία των whistleblowers είναι καταλυτικής σημασίας για την πάταξη της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider