Διεθνής Διαφάνεια στο insider.gr: Αυτά είναι τα σκάνδαλα που «βύθισαν» την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Διαφάνεια στο insider.gr: Αυτά είναι τα σκάνδαλα που «βύθισαν» την Ελλάδα
Πρόκειται για «υποθέσεις των οποίων ο αντίκτυπος έφτασε και εκτός των ελληνικών συνόρων επηρέασαν την εικόνα της χώρας μας», εξηγεί η πρόεδρος της ΔΔ-Ε, Δρ Άννα Δαμάσκου, μετά την υποχώρηση κατά οκτώ θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Αίσθηση προκάλεσε η διολίσθηση της Ελλάδας κατά οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας το 2018, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά σκανδάλων με διεθνή αντίκτυπο, όπως εξηγεί στο insider.gr η Δρ Άννα Δαμάσκου, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

«Υποθέσεις των οποίων ο αντίκτυπος έφτασε και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως π.χ. οι υποθέσεις της Novartis, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της διαχείρισης των κονδυλίων του προσφυγικού επηρέασαν την εικόνα της χώρας μας», υπογραμμίζει η κ. Δαμάσκου και εξηγεί ότι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς λαμβάνει υπόψη 13 έρευνες ειδικών και εμπειρογνωμόνων.

Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτή η επιδείνωση, η ίδια επισημαίνει ότι ότι από το 2012 η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. «Ας ελπίσουμε ότι η φετινή επιδείνωση της θέσης της είναι μόνο παροδική, καθόσον είναι γεγονός, που μας αναγνωρίζεται διεθνώς, ότι η χώρα έχει επιτύχει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συνέβαλαν και στον περιορισμό της διαφθοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Δαμάσκου.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το διαχρονικό πρόβλημα της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του ελληνικού, που γεννά περιστατικά διαφθοράς, σημειώνει η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος.

Ειδικότερα για την υπόθεση της πρόσφατης τοποθέτησης της Βασιλικής Θάνου στην κεφαλή της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κ. Δαμάσκου εξηγεί ότι ήδη από την δεκαετία του 1990, η Διεθνής Διαφάνεια έχει προωθήσει παγκοσμίως το εργαλείο-έρευνα της «Αξιολόγησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας», το οποίο παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα το 2012 από την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς και το οποίο αποτιμά την δυνατότητα αντίστασης στην διαφθορά βασικών θεσμών του κράτους.

«Βασικό κριτήριο αποτίμησης της εν λόγω αντίστασης είναι ο τρόπος επιλογής και τα εχέγγυα ανεξαρτησίας των επικεφαλής των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι η εν λόγω υπόθεση, που εξ όσων γνωρίζουμε γνωστοποιήθηκε και στην Κομισιόν, ενώ απασχόλησε και τον διεθνή Τύπο, πιάστηκε και από τα ραντάρ της Διεθνούς Διαφάνειας», προσθέτει.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος η χώρα να διολισθήσει ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη φέτος, λόγω προεκλογικής περιόδου, η κ. Δαμάσκου υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κάνει τα τελευταία αρκετά χρόνια μια όλως συνειδητή προσπάθεια να καταπολεμήσει την διαφθορά, η οποία όχι μόνο αποτελεί εκ των αιτίων της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας μας, αλλά -εν είδει φαύλου κύκλου- σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον πλήττει ευθέως την δημοκρατία μας και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ευελπιστώ, ότι η επιδείνωση που σημειώθηκε στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2018 είναι μόνο πρόσκαιρη και θα αποτελέσει το απαραίτητο “σοκ”, για να επανέλθουμε σε πιο συντονισμένες και αποφασιστικές προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς στην χώρα μας», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider