Crash test στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crash test στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Και επίσημα «αυλαία» για τη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης σήμερα στη Βουλή με τη συζήτηση για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Ανοίγει και «με τη βούλα» σήμερα στη Βουλή η αυλαία για τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μιας και λαμβάνει χώρα η συζήτηση-με τη συμμετοχή και πολιτικών αρχηγών-για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα προτείνει στην Ολομέλεια τους επόμενους μήνες τα προς αναθεώρηση άρθρα.

Η διαδικασία σήμερα αναμένεται να είναι μακρά, αλλά θα έχει και τον χαρακτήρα του crash test προτάσεων, μιας και τα κόμματα καταθέτουν διακριτές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. ΄Ίσως πιο διακριτές μεταξύ τους είναι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: από τη μια το κυβερνών κόμμα έχει καταθέσει τη δική του πρόταση εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, εισηγούμενο αλλαγές σε 23 άρθρα του Συντάγματος. Από την άλλη, η ΝΔ προσανατολίζεται σε μια πολύ εκτενέστερη πρόταση που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε πάνω από 50 άρθρα που, συνδυαστικά με λίγες προσθήκες, θα φτάνουν τον τελικό αριθμό των περίπου 60 άρθρων.

Σήμερα, λοιπόν, στη Βουλή θα μιλήσουν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων, βουλευτές, αλλά και προς το τέλος της οι αρχηγοί των κομμάτων και θα ληφθεί απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης. Αυτή η Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της, αρχικά με εκλογή προεδρείου την Πέμπτη και από την επόμενη εβδομάδα με κανονική ατζέντα, προκειμένου να καθορίσει ποια θα είναι τα άρθρα που θα καταστούν αναθεωρητέα. Η απόφαση της Επιτροπής θα κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, σε δύο ψηφοφορίες, με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Για όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (δηλαδή από 180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει το περιεχόμενο με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ένα ζήτημα ακόμα που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε εργασίες fasttrack, διάρκειας περίπου δύο μηνών, με τη ΝΔ να αντιδρά εντόνως, ζητώντας κανονικές διαδικασίες, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των προηγούμενων Επιτροπών Αναθεώρησης που είχαν συσταθεί και οι εργασίες τους είχαν διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Με βάση τα παρόντα δεδομένα, θεωρείται δύσκολο να βρεθούν ευρύτερη συναίνεση, καθώς από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα κόμματα να συνταχθούν επί της ουσίας με τη δική του πρόταση, ενώ η ΝΔ διαμηνύει ότι θέλει αναθεώρηση πολύ ευρύτερη από αυτή που προτείνει το κυβερνών κόμμα. Αν υπάρχουν, πάντως, δύο άρθρα που θεωρείται ότι μπορεί να τύχουν ευρύτερης συναίνεσης ως προς τη χρεία αναθεώρησης, αυτό είναι το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, αλλά και τα άρθρα που αφορούν τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση αυτής από τη διάλυση της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εγκαλεί τη ΝΔ ότι αποφεύγει τη συναίνεση, προκειμένου να αποφύγει την καθαρή τοποθέτηση για το άρθρο 86, ενώ από τη μεριά της ΝΔ διαμηνύουν ότι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει σε αυτό το στάδιο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πρόεδρος της Επιτροπής που θα συσταθεί αναμένεται να είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ συνολικά 46 βουλευτές θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης, με τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια να αναμένονται, κατά τα φαινόμενα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider