Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα από Sapin-Schaeuble

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα από Sapin-Schaeuble

Την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αλληλεγγύη των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, εξέφρασαν ο Michel Sapin και ο Wolfgang Schaeuble.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις γάλλογερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη, οι δύο υπουργοί Οικονομικών απάντησαν ότι εμπιστεύονται τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πως έτσι; Μήπως επειδή φέτος μιλάει λιγότερο Ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον Schaeuble να του απαντά ότι δεν είναι έτσι. «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος απάντησε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα».

«Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Γάλλος ομόλογός του τόνισε, από την πλευρά του ότι «θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι ``ναι``, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου».

«Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων», συμπλήρωσε.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider