Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών «σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να είναι είναι ανεξάρτητο από γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα για τη χώρα μας».

«Πρόκειται για μία κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία υπαγορεύθηκε από τη σπουδαιότητα του θέματος» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Από κει και πέρα παραμένει σταθερή η επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής για καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και η επιλογή μας να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία συζήτηση με τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα σχέσεων και συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

«Το μήνυμα που εκπέμπει με αυτή την ενέργεια η Ελληνική Κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι η χώρα μας δεν δέχεται ενέργειες οι οποίες προσβάλουν διαδικασίες ανεξαρτησίας και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία υπαγορεύθηκε από τη σπουδαιότητα του θέματος», είπε ο κ. Κουβέλης. 

Για τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως είναι ανάγκη «να συγκροτηθεί, να διευρυνθεί και να προχωρήσει ο προοδευτικός πόλος, διότι στη χώρα μας, θα έλεγα και στην Ευρώπη, ο διπολισμός με την παρουσία του συντηρητικού πόλου από τη μια και του προοδευτικού από την άλλη, είναι γεγονός». Επίσης επεσήμανε πως «το επίπεδο της έκφρασης αυτού του προοδευτικού πόλου, στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών, εκεί παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες με συγκεκριμένη καταγραφή και με τις θέσεις ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ».

«Αυτό που διακηρύσσει σήμερα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με την αυτοαναφορά τους, τουλάχιστον, στη Σοσιαλδημοκρατία και στην Κεντροαριστερά. Δεν είναι απλά ένας γεωγραφικό χώρος η Κεντροαριστερά ούτε η Σοσιαλδημοκρατία. Πολύ, δε, περισσότερο, η αριστερή Σοσιαλδημοκρατία είναι ένας χώρος πολιτικού περιεχομένου. Είναι ένας χώρος, ο οποίος, από την ώρα που αρνήθηκε βασικές του αρχές και πολιτικές του αξίες, κατακρημνίστηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πια συνείδηση ή οφείλει να αποτελεί συνείδηση των κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει να αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται ότι άλλο πράγμα είναι να αναφέρεσαι στην Κεντροαριστερά και άλλο πράγμα να υπηρετείς επί της ουσίας το πολιτικό περιεχόμενο μίας Κεντροαριστεράς, πολύ δε περισσότερο μίας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πορείας» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.