Στην σκιά της σημερινής συνάντησης των Πρεσπών και της υπογραφής της συμφωνίας με την πΓΔΜ για την ονομασία, μια συνέντευξη του πρωθυπουργού στην γερμανική εφημερίδα Die Welt για το δημοψήφισμα του 2015 ξεκίνησε έναν νέο κύκλο ανακοινώσεων και διαρροών από Πειραιώς και Μαξίμου. 

Αφορμή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το δημοψήφισμα του 2015: «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε «μετανιωμένο πρωθυπουργό»

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε την συνέντευξη του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του:

«Επηρεασμένος προφανώς από τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε “μετανιωμένο πρωθυπουργό” για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ μέχρι χθες το υπερασπιζόταν. Τις τραγικές συνέπειες, όμως, του δημοψηφίσματος θα τις βιώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες: είναι τα 100 δισ. που στοίχισε στη χώρα, το 4ο μνημόνιο και οι νέες αχρείαστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μόνος του υπέγραψε και έρχονται», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μαξίμου: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πανικό

Η απάντηση στην ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει μέσω πηγών του Μεγάρου Μαξίμου:

«Εδώ και μέρες ο εκνευρισμός της ΝΔ από τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, δεν κρύβεται με τίποτα. Χθες στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε χολή για τα δημοσιεύματα που προτείνουν να δοθεί Νόμπελ ειρήνης στον Έλληνα Πρωθυπουργό για την επίλυση του Μακεδονικού. Αργότερα μας είπε, ότι οι Ευρωπαίοι “μας παινεύουν” και μιλάνε για καθαρή έξοδο όχι επειδή είναι η αλήθεια, αλλά επειδή θέλουν να μας σπρώξουν στα ακριβά επιτόκια των αγορών», σημειώνουν οι πηγές και προσθέτουν:

«Και σήμερα, ανακαλύπτει στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Welt, ότι δήθεν δήλωσε μετανιωμένος για το δημοψήφισμα. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πανικό που δεν κρύβεται στη ΝΔ. Ίσως λίγο ξύδι να βοηθούσε...».