«Η γερμανική κυβέρνηση ρητά χαιρετίζει το γεγόνος ότι η ελληνική και η κυβέρνηση της πΓΔΜ μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις και τη μεσολάβηση των ΟΗΕ κατέληξαν στο θέμα της δίενηξης επί του ονοματολογικού σε συμβιβαστική λύση», τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σε μια δήλωση που έκανε στην αρχή του κυβερνητικού μπρίφινγκ ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Βερολίνου προς τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και την ελπίδα «να σταθεί δυνατό η συμφωνία να υπογραφεί σύντομα και να βρει και στις δύο χώρες επαρκή στήριξη.»

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σύμφωνα με τον Σ. Ζάιμπερτ «ιστορική πρόοδο» και θα έδινε τη δυνατότητα στην πΓΔΜ να ξεπεράσει εμπόδια σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της προοπτική στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως η συμφωνία είναι «καρπός μακροχρόνιων προσπαθειών, προπαντός του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς». Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, ΟΗΕ και Νίμιτς έχουν διαδραματήσει τον «σημαντικότερο ρόλο» στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Ο κ. Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι απομένουν ακόμη να ξεπεραστούν εμπόδια μέχρι να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ: πρώτα θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία, κατόπιν να επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια, μετά θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ που θα αφορά αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, και πιθανώς το δημοψήφισμα να συνδεθεί με εκλογές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε πάντως ότι το Βερολίνο θα παραμείνει σε στενή επαφή με την Αθήνα και τα Σκόπια και εφόσον του ζητηθεί είναι έτοιμο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμφωνίας ως το φθινόπωρο.

Πηγή: Deutsche Welle