Επανεξετάζεται το «χαράτσι» 2% αλλά μόνο για τα κινητά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανεξετάζεται το «χαράτσι» 2% αλλά μόνο για τα κινητά

Στην επανεξέταση του τέλους 2% υπέρ των «δικαιούχων πνευματικών έργων» αλλά μόνο για τα κινητά και όχι για τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά από την παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος ωστόσο είχε υπογράψει την σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου η συμφωνία για την επανεξέταση ήρθε μετά από επικοινωνία του κ. Παππά με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα εξετασθεί εκ νέου σε τρεις μήνες περίπου.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού με μήνυμά του στο twitter δήλωσε ότι η επιβολή του τέλους πρέπει να επαναξεταστεί. Μόνο που ο κ. Παππάς είναι ένας εκ των υπουργών που υπογράφουν την σχετική τροπολογία.

Όπως, έγραφε νωρίτερα το insider.gr παρά τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου της τεχνολογίας η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατήργησε το ψηφιακό τέλος 2% που θα επιβληθεί στα προϊόντα τεχνολογίας υπέρ των «δικαιούχων πνευματικών έργων» αλλά θα επεκτείνει και την εφαρμογή του στο σύνολο των smartphone, tablet και PC που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς εξαιρέσεις, ενώ αρχικά η επιβολή του τέλους θα γινόταν μόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα – tablet με μνήμη άνω των 4GB.

Επιπλέον, πέρα της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphone και tablet, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους χωρητικότητας άνω των 4GB.

Το τέλος αυτό θεωρητικά επιβάλλεται προς όφελος των δημιουργών πνευματικών έργων, τα οποία αναπαράγονται και αποθηκεύονται στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Όμως, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα και ειδική μελέτη το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προσκληθείσες απώλειες.

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider