Έξι στους δέκα Έλληνες απορρίπτουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ ενώ μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα παραμένει για το συντριπτικό ποσοστό του 92,5% η Τουρκία.

Αυτά είναι -μεταξύ άλλων- τα συμπεράσματα δημοσκόπησης της Καπα Research, για την τηλεόραση του Alpha, αναφορικά με τα τρέχοντα εθνικά θέματα αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα φαίνεται να στηρίζουν την αποφυγή όξυνση της έντασης ενώ το 46% τάσσεται υπέρ μια σκληρής στάσης.

Σχεδόν ένας στους πέντε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη σε ενδεχόμενη σύγκρουση με της Τουρκία.

Διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ

Μεγάλο μέρος της έρευνας αφορά την άποψη των πολιτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την επιλογή ονόματος, τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αλλά και τους χειρισμούς τόσο της κυβέρνησης όσο και μεμονωμένα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Όσον αφορά στην πορεία και την έκβαση της διαπραγμάτευσης, το 67,5% τάσσεται υπέρ της συνέχισης αλλά το 53,4% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει τελική λύση.

Σε ερώτηση για την επιθυμητή λύση στο ονοματολογικό, η πλειοψηφία (56,5%) τάσσεται ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, το 38,5% τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και το 4% υπέρ μιας οποιαδήποτε λύσης.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχολιάσουν και το αμετάφραστο Gorna Macedonia, που προκρίνεται ως λύση από την ελληνική πλευρά, με το 56,5% να τάσσεται κατά και το 40% υπέρ.

Τέλος, ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες τόσο απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο και στον ίδιο τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά και το ρόλο του στο ζήτημα της ονομασίας.

Ειδικότερα, το 64,1% των ερωτηθέντων απορρίπτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ το 31,6% τους κρίνουν θετικά.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στο ερώτημα για τον ρόλο του Νίκου Κοτζιά κατά τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, με το 63% να έχει αρνητική στάση και το 31,5% θετική.