«Εμείς μιλάμε για άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με τον παραγωγό και τον πολίτη πρωταγωνιστές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

«Αυτή η κυβέρνηση αύξησε και το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις» είπε ο κ. Φάμελλος και διερωτήθηκε: «Συμφωνούμε για την ίδια ανάπτυξη όταν συζητούμε; Συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη της φούσκας των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα; Τώρα θα μου πείτε, πώς γίνεται κάποιοι πολιτικοί που υλοποίησαν την ανάπτυξη της φούσκας να μιλήσουν για άλλη ανάπτυξη. Αυτά ξέρουν και αυτά κάνουν».

«Κάποιες από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις υλοποιήσαμε γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε το κόμμα σας, κ. Καραμανλή, χρεοκόπησαν την πατρίδα μας» συνέχισε απευθυνόμενος στον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ και συνέχισε: «Όχι γιατί τις θέλαμε, όχι γιατί έπρεπε να πουλήσουμε δημόσια περιουσία, αλλά γιατί μας ανάγκασαν οι δανειστές, στους οποίους χρέωσαν τη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μιλάμε ξεκάθαρα».

«Η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από λανθασμένες πολιτικές» τόνισε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Ποιες κυβερνήσεις πήραν δάνεια με αέρα; Οι δικές μας κυβερνήσεις έδωσαν δάνεια με αέρα; Ήταν οι δικές μας πολιτικές που οδήγησαν την υπεραξία των Ελλήνων παραγωγών να φύγουν σε offshore στο εξωτερικό ή να μειώσουν τον πρωτογενή τομέα στο 3% και τον δευτερογενή στον 12%;».

 Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «διαψεύστηκε τραγικά αυτό το μοντέλο» και διαχώρισε τη θέση της σημερινής κυβέρνησης από αυτό το μοντέλο. «Μιλάμε για άλλο υπόδειγμα» είπε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο σωστός ιδιωτικός τομέας θέλει ισχυρό δημόσιο» είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε: «Όσοι ήθελαν να κάνουν μικρό το δημόσιο, το ήθελαν, γιατί ήθελαν να το πουλήσουν. Και το κάνανε αυτό. Το έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό ήθελε να κάνει».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της οικονομίας στη χώρα μας, εξαιτίας και της κρίσης, ήταν «αποτέλεσμα αποσπασματικών πολιτικών, που απομάκρυναν την οικονομία από το πραγματικό προϊόν».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση μιας κοινής διοίκησης στο Θερμαϊκό Κόλπο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τονίζοντας: «το ΥΠΕΝ θα διασφαλίσει τις ανάγκες του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, ως προς τη χρηματοδότηση, τις διοικητικές λειτουργίες και τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ώστε να πετύχει», ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα για τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, κ.ά.

«Το όραμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι η επανεκλογή των πολιτικών της, χρειαζόμαστε ένα όραμα για την πόλη» είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι αυτή η συζήτηση για τις προοπτικές της πόλης δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο στίβος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι ένας στίβος που θα κατατεθούν προτάσεις, θα μετρηθούν προτάσεις και θα κριθούν προτάσεις» σημείωσε.