Νέες απειλές για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απειλές για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν

Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει την προσφυγική ροή και ορισμένοι απείλησαν ευθέως την Αθήνα με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ενωσης, αλλά και δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά».

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης «θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη», εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση. Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με «προσωρινό αποκλεισμό» από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

«Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη», απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο «διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι».

Στην «αντεπίθεση» ο Γιάννης Μουζάλας

«Υπάρχει ένα μεγάλο και άδικο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών εναντίον της Ελλάδας», δήλωσε από το Άμστερνταμ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι έδωσε λιγότερους πόρους στη χώρα από αυτούς που είχε δεσμευθεί να δώσει, από αγαθά, εργαλεία έως και συνοριοφύλακες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Anders Ygeman, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», επέμεινε εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας», γράφει πανώ που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει θέμα αποπομπής

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά».

Η Natasha Berto απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι «δεν συζητάμε καμία αποπομπή και καμία αναστολή τη συμφωνίας του Σένγκεν» και οι όποιες κινήσεις μας γίνονται με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία Σένγκεν και συγκεκριμένα τα άρθρα 19 και 26 (δυνατότητα παράτασης των ελέγχων στα σύνορα μέχρι δύο χρόνια εάν συντρέχουν έκτακτες καταστάσεις)».

Αυστρία: Πλήρη στήριξη στις απειλές εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν,

Την πλήρη στήριξή του προς την συνάδελφό του, την υπουργό Εσωτερικών του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στην επανάληψη των απειλών της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», διαμήνυσε ο προερχόμενος επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Sebastian Kurz, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Είναι «νόμιμη» αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider