Gauck: Να σταθεροποιήσουμε τη φιλία Γερμανών-Ελλήνων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gauck: Να σταθεροποιήσουμε τη φιλία Γερμανών-Ελλήνων

«Ως πρόεδροι θέλουμε στο δικό μας επίπεδο να σταθεροποιήσουμε την μακρόχρονη φιλία μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Υπάρχουν τόσες πολλές γέφυρες κατανόησης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Joachim Gauck, μετά την κατ´ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τόνισε κατ´ επανάληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δώσαμε στήριξη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, σημείωσε ο κ. Gauck και τόνισε ότι αποτελεί αμοιβαία επιθυμία η σταθεροποίηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ μας είναι πάρα πολλές, δήλωσε και αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία αλλά και στους Γερμανούς οι οποίοι περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως του τι γράφουν τα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα έχει περιθώρια βελτίωσης: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάθε σημείο των στρατηγικών των κυβερνήσεών μας, πώς θέλουν να λύσουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χώρα μόνη της».

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο θέμα της ασφάλισης των συνόρων», συνέχισε ο κ. Gauck και προσέθεσε ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναζητήσουμε όχι μόνο εθνικές λύσεις, αλλά λύσεις από κοινού. και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Joachim Gauck επισήμανε ότι αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ξεκίνησε η χώρα, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις. «Και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη θέση που πήρε «για αυτά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα σε τρόμο και οδύνη». Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα στις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές να γίνουν και τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Gauck δήλωσε ότι «δεν έχουμε κοινή άποψη σε όλα τα νομικά θέματα, αλλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φιλίας και γνωρίζουμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον και θέλουμε να μείνουμε μαζί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider