Γεροβασίλη: «Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κράτος»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεροβασίλη: «Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κράτος»

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη Δημόσια Διοίκηση και την πορεία του κυβερνητικού έργου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι στόχος είναι να γίνει μια ριζοσπαστική-προοδευτική διοικητική μεταρρύθμιση. «Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος, δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς», σημείωσε σχετικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πολιτική της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση δεν συνιστά πολιτική προσλήψεων, αλλά αξιολόγησης. Διευκρινίζουν, ότι στην βασική δομή του νομοσχεδίου υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών, το Εθνικό Μητρώο το οποίο αποτελεί και τον πρώτο "πυλώνα" του νόμου, με την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση να αποτελούν τους άλλους δύο πυλώνες.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών θα τηρείται στο ΣΕΠ και βάσει αυτού θα καλύπτονται επιτελικές θέσεις στο δημόσιο. Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο αξιολόγησης με βασική καινοτομία το γεγονός ότι οι υπάλληλοι θα αξιολογούν τους προϊσταμένους τους ενώ η αξιολόγηση σε όλα τα κλιμάκια θα γίνεται από μηδενική βάση, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται η προηγούμενη θέση. Ακόμη, οι αρμόδιοι υπουργοί θα επιλέγουν ανάμεσα από 5 πρόσωπα από το μητρώο για το ποια άτομα θα καλύπτουν τις θέσεις ευθύνης ενώ για την επιλογή προϊσταμένου θα μοριοδοτείται μεταξύ άλλων και η συνέντευξη.

Στις υπηρεσίες του «στενού» δημοσίου τομέα θα υπάρξουν καινούργια οργανογράμματα, από τα οποία θα προκύψει και η θέση του θεσμικού γενικού γραμματέα με πενταετή θητεία. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξει σύστημα αξιολόγησης με νέο νόμο.

Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι διατάξεις του θα έχουν μεταβατικότητα, καθώς απαιτείται χρόνος για την πλήρη εφαρμογή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider