Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ

Μόλις λίγες ώρες έμειναν για τις γαλάζιες κάλπες της Κυριακής, οι οποίες θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τα επιτελεία των δύο υποψηφίων Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, να βρίσκονται μέχρι την τελευταία στιγμή σε «θέσεις μάχης».

Οι κάλπες της 10ης Ιανουαρίου θα βάλουν τέλος σε μια πολύμηνη και περιπετειώδη εσωκομματική διαδικασία, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει τον άνθρωπο που θα εγγυηθεί την ενότητα της ΝΔ. Την ώρα που η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα τις μέρες, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο ασφαλιστικό, η Νέα Δημοκρατία δεν αναζητά μόνο τον επόμενο πρόεδρό της, αλλά τον ηγέτη εκείνον που θα μπορεί να οδηγήσει την παράταξη ξανά στην εξουσία.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα σχετικό προβάδισμα καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη παρ'ότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί.


Δύο σημαντικοί παράγοντες

Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο και θα εξαρτηθεί από δύο σημαντικούς παράγοντες. Αφενός το πόσοι από του 404.000 πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο θα συμμετάσχουν και τώρα και αφετέρου τη στάση που θα κρατήσουν όσοι ψήφισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνη Γεωργιάδη που είχαν λάβει 20,4% και 11,3% αντίστοιχα.

Από την μία ο κ. Γεωργιάδης έχει στηρίξει ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έθεσε, μάλιστα, και στη διάθεση του υποψηφίου τους πυρήνες των υποστηρικτών. Από την άλλη, ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει πάρει θέση συστήνοντας ψήφο κατά συνείδηση, αν και θεωρείται πως εμμέσως στηρίζει και αυτός τον κ. Μητσοτάκη.

Η διαδικασία

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και αν δεν δοθεί παράταση θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν, θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και χωρίς να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider