Τσίπρας: «Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: «Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις»

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς αλλά και το ραντεβού με την Angela Merkel, την Christine Lagarde και τον John Biden στο φόρουμ του Νταβός στις 21 Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει στους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις σε συνέντευξη που παραχωρεί στη Real News της Κυριακής.

Με το ασφαλιστικό, το παράλληλο πρόγραμμα και την συνοχή του κόμματος να αποτελούν τρία βασικά στοιχήματα για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την απομείωση του χρέους και το προσφυγικό να αναμένεται να τεθούν και στο περιθώριο του φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες».

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2016 χρονιά της επιστροφής μετά από 6 χρόνια κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ανοίγει μια καινούρια σελίδα για τον τόπο και ότι βρίσκεται πλέον πιο κοντά ο στόχος να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τη θηλιά της εποπτείας. Η Ελλάδα το 2016 βγαίνει από την κρίση και ανακάμπτει, και θα πετύχει όχι μόνο την έξοδο από την επιτροπεία των δανειστών αλλά και μεγάλες θεσμικές τομές που μέχρι τώρα κανείς δεν τόλμησε, υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, τα χαρακτηρίζει «όνειρα θερινής νυκτός», διαβεβαιώνοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σημειώνει ότι τα σενάρια αυτά προωθούνται από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τονίζει πως θα διαψευστούν.

Μάλιστα, εκτιμά ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα ξεπεράσουν την κυβερνητική πλειοψηφία των 153. «Η ψήφιση του ασφαλιστικού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται κοινωνική προστασία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι τελικά ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος των 153» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρει ότι οι επιτυχίες της κυβέρνησης τη νέα χρονιά θα φέρουν διεργασίες και εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και προσθέτει πως αν θέλουν κάποιοι να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι με όρους πολιτικής συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι με το κλείσιμο του Ασφαλιστικού και της φορολογίας των αγροτών, προχωρά χωρίς άλλες ολιγωρίες η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία όπως έχει τονίσει και ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και επιτυχώς για να ξεκινήσει η συζήτηση της διευθέτησης του ελληνικούς χρέους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει το Ασφαλιστικό τηρώντας την κόκκινη γραμμή για μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τις χαμηλές επικουρικές.

Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα, αυτό θα επέλθει στη Βουλή προς ψήφιση τμηματικά. Ήδη η κυβέρνηση πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το πρώτο κομμάτι του προγράμματος, το οποίο είναι μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider