«Για εσωκομματικούς λόγους η επίθεση Schaeuble στην Ελλάδα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Για εσωκομματικούς λόγους η επίθεση Schaeuble στην Ελλάδα»

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση, μετά τα απαξιωτικά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και τα οποία αφορούν στους χειρισμούς της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα.

«Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον Schaeuble ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από πέντε χρόνια συνεχούς λιτότητας», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», αναφέρει η κυρία Γεροβασίλη.

Schaeuble: H Eλλάδα δεν τηρεί τις διατάξεις του Δουβλίνου

Λάβρος κατά της Ελλάδας εμφανίζεται εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ασκώντας σφοδρή κριτική στη χώρα μας, με αφορμή αυτή τη φορά τους ελληνικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Σε συνέντευξή στη γερμανική εφημερίδα Bild και σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο Γερμανός αξιωματούχος εξηγεί πως «αυτά τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών».

«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης και επομένως και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Schaeuble, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», προσθέτει.

Τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο χειρισμού του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Schaeuble και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αngela Merkel, παρατηρεί η Bild.

«Καθόλου», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. «Η Kαγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Όχι όμως ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα της Καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος», εξηγεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider