Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά από συζήτηση, σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών, που εξελίχθηκε στην Ολομέλεια.

Στην ονομαστική ψηφοφορία -στην οποία υπήρχαν πολλοί απόντες βουλευτές, κυρίως από τη ΝΔ- συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ η Ν.Δ. εμφανίσθηκε «χωρισμένη» στα τρία και χωρίς κομματική γραμμή. Ειδικότερα πολλοί βουλευτές απουσίαζαν με αποτέλεσμα τα υπάρξουν 19 «ναι», 29 «όχι» και 27 απόντες, μεταξύ των οποίων και οι Αντ.Σαμαράς, Κ.Καραμανλής και Β.Μεϊμαράκης.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι καταψήφισαν ως κόμμα διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές. Υπερ ψήφισαν οι Ελ. Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρης. Επίσης απουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.

Σημειώνεται ακόμη πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίασε η επικεφαλής της Κ.Ο. Φώφη Γεννηματά.

Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος, ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμίου, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ και του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πρόσθεσε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι συντηρητικοί πολίτες από το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο «δεν απειλεί την οικογένειά τους και βέβαια δεν απειλεί την πατρίδα».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος στηλίτευσε τις «έξαλλες αντιπαραθέσεις» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν» και δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ακούστηκαν ακραίες εκφράσεις από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση του βουλευτή του Ποταμιού Γ.Αμυρά και του συναδέλφου του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Κ.Κατσίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και «το εξαπτέρυγό του, τον Κατσίκη που συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία», λέγοντας ότι «έχουν ένα δίκιο»: «Αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον Κατσίκη ενδέχεται να κατηγορηθεί για κτηνοβασία»!

Η φράση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κατσίκη ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να πει τα εξής: «Θέλω από τον χώρο της Ολομέλειας να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ονόματι Αμυράς και θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για όσα είπε».

Την ώρα της ψηφοφορίας έξω από τη Βουλή οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις με στόχο να επισημάνουν το ότι η αγάπη μεταξύ δύο συντρόφων δεν επηρεάζεται από το αν το ζευγάρι είναι ομόφυλο. Παρέμβαση στο θέμα έκανε με ανακοίνωσή της και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με την οποία ζήτησε την αναβολή της ψήφισης του σχετικού νόμου. Νωρίτερα, τη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Καλαβρύτων Αμβροσίου, Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσογαίας Νικολάου σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασαν, ντυμένοι με ρούχα κληρικών, ομοφυλόφιλοι στον περίβολο της Μητρόπολης Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider