Μπαράζ επαφών με στόχο τη σύναψη συμμαχιών έχουν ξεκινήσει οι δύο μονομάχοι των εκλογών, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως αναφέρουν εμπειροι πολιτικοί αναλυτές, η επικράτηση, του ενός εκ των δύο υποψηφίων στις επαναληπτικές εκλογές της της 10ης Ιανουαρίου, θα κριθεί από τις συμμαχίες που θα προκύψουν. 

Αν ο Αδωνις Γεωργιάδης και κυρίως ο Απόστολος Τζιτζικώστας στηρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη τότε η διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σε ντέρμπι. Ωστόσο, η πλευρά Μεϊμαράκη έχει ισχυρό προβάδισμα, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προσμετρηθεί και η στήριξη που έχει από τους καραμανλικούς. 

Από την άλλη πλευρά, πηγές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι αν και γνωρίζουν τις δυσκολίες, θεωρούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης του, στο δεύτερο γύρο των εκλογών της ΝΔ είναι μεγάλες. 

Πάντως, η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.

Σε πρώτη φάση πάντως οι δύο νικητές των εκλογών, αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα, το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να δουν την ακριβή διαφορά που τους χωρίζει. 

Με βάση την εικόνα των αποτελεσμάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παίρνει ποσοστό πάνω από 40%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντίστοιχα εξασφαλίζει περίπου το 30% των ψηφοφόρων. Τρίτος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στις 11 Ιανουαρίου ξημερώνει μια νέα μέρα 

 

«Σήμερα 400,000 πολίτες πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία» ανέφερε στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε ξεκαθαρίσει η σειρά της εκλογής και πρόσθεσε: «Σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές  χιλιάδες νέους φίλους του κόμματος μας... Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.  Να προχωρήσουμε σε Δημιουργική Ανανέωση.  Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση».

Προδιαγράφοντας πως θα κινηθεί στον δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα: «Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του. Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή. 

Απευθύνομαι προσωπικά σε όλους τους 400,000 πολίτες που προσήλθατε σήμερα στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιόν τιμήσατε με την ψήφο σας. Σας καλώ στις 10 Ιανουαρίου να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια για μια νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία με δημιουργική ανανέωση, ενότητα και αξιοκρατία.  

Στις 11 Ιανουαρίου θα ξημερώσει μια νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα». 

Τα ξημερώματα και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αποχώρησε από το εκλογικό του κέντρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος δήλωσε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει τέλος στην κατηφόρα που ζει η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που έστειλαν μήνυμα  ότι «η ΝΔ είναι ισχυρή και είναι εδώ». Ακολούθως συνεχάρη τον «Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον 'Αδωνι Γεωργιάδη που μέσα από αυτό τον αγώνα βγάλαμε ενισχυμένη τη ΝΔ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκείνους που πίστεψαν στην δύναμη της αλλαγής και έδωσαν την μάχη σε αντίξοες συνθήκες».