Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αλλά και χρήματα, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον βρετανό δημοσιογράφο Paul Mason, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του BBC «#ThisIsACoup».

Η «εξομολόγηση» του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε το διάστημα μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και αφορά στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αν το ξέραμε, θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει πιο θαρραλέες αποφάσεις στην αρχή», παραδέχθηκε.

Στο τέταρτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Παραδοθείτε ή πεθάνετε», ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί δεν αποφάσισε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μετά την άρνηση των Ευρωπαίων για συμβιβασμό. 

«Αν σηκωνόμουν και έφευγα εκείνο το βράδυ πιθανότατα θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ, ίσως και για δύο ή για τρία, αλλά θα υπήρχε πραγματική καταστροφή τις επόμενες μέρες και νύχτες όχι μόνο για’ μενα, αλλά για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Οπότε ήταν ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Η καρδιά μου, η ψυχή μου έλεγε φύγε αλλά το μυαλό μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια λύση ακόμη και αν ήξερα ότι αυτή η λύση θα ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση εάν μετάνιωσε που είπε ότι τελείωσαν τα μνημόνια και η τρόικα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν ήταν τόσο εύκολο να τελειώσει. Νομίζω ό,τι έκαναν σε εμένα, σε εμάς, στην Ελλάδα όχι μόνο επειδή δεν μας συμπαθούσαν αλλά και επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και επειδή δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

«Ξέρω ότι οι εξελίξεις, το αποτέλεσμα, ό,τι συνέβη μετά δεν ήταν μια καλή εξέλιξη αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να νιώσουν αξιοπρέπεια ήταν κάτι παρά πολύ σημαντικό. Αυτές ήταν ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, και αυτές οι στιγμές συνέβησαν», κατέληξε ο πρωθυπουργός.