Μάρδας: Οι πλούσιοι του πλανήτη κερδίζουν χρήματα δανείζοντας κράτη που καταρρέουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάρδας: Οι πλούσιοι του πλανήτη κερδίζουν χρήματα δανείζοντας κράτη που καταρρέουν

«Ο δανεισμός των κρατών είναι μία πολύ επικερδής ιστορία, με την έννοια ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες ή οποιαδήποτε άλλα χρεόγραφα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Παραπέμποντας και σε παλαιότερη έκθεση της τράπεζας Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία τα 3 δισ. του πληθυσμού του πλανήτη αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου και 33 εκατ. άτομα το 41-42%, σημείωσε ότι «καθώς περνάει ο χρόνος αυτοί οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι είναι αναλογικά λιγότεροι από αυτούς που γίνονται φτωχότεροι, το άνοιγα της ψαλίδας μεγαλώνει σε γενικές γραμμές».

«Από τον αριθμό των 33 εκατ. ατόμων τα 8 εκατ. δανείζουν στα κράτη. Τα κράτη προσφέρουν τα επιτόκια δανεισμού. Κράτη τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη προσφέρουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, κράτη που έχουν μικρές ανάγκες δεν προσφέρουν», σημείωσε ο κ. Μάρδας εξηγώντας ότι «όταν το 2014 βγήκαμε για πρώτη φορά στις αγορές το επιτόκιο, με το οποίο δώσαμε ελληνικά ομόλογα ήταν της τάξης του 5%, που για ποσά της τάξης των 6-9 δισ. είναι ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ως κέρδος». «Χώρες, όπως η Αργεντινή π.χ., αντιμετωπίζουν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες δανεισμού και αυτός ο πληθυσμός, που ανήκει σε αυτά τα 33 εκατ., έχει όλη την άνεση να δανείσει πολύ ακριβό χρήμα σε χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε μία διαδικασία κατάρρευσης» επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider