Αντιδράσεις προκαλεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδράσεις προκαλεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου

«Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Markus Ferber στην Die Welt εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Ο Ferber, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν».

Ο Ferber δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Udo Bullman, εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για οικονομικά θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά με τη σύνοδο κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα στη Neues Deutschland ότι το κόμμα του αγωνίζεται «εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη της μονόπλευρης λιτότητας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε τη εξαιρετικά υψηλή ανεργίας στην Ευρωζώνη».

Τέτοια κίνητρα όμως μπλοκάρονται «από συντηρητικές κοινοβουλευτικές ομάδες και κυβερνήσεις, ιδίως τη γερμανική», δήλωσε στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο Fabio De Masi. Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς θεωρεί ότι, ενώ ο Σόιμπλε ήθελε να βοηθήσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας και την περί αυτόν διαφθαρμένη ομάδα, σφίγγει το λουρί στην Ελλάδα, ώστε να μην αφήσει σε ησυχία την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα χρέη στοιβάζονται στα παλιά και η εκταμίευση καθυστερεί εάν δεν συνεχισθούν οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι να σπάσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Masi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider