H ώρα της κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H ώρα της κρίσης για τη Νέα Δημοκρατία

Εν μέσω ενός νέου κύκλου πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, που γεννά σενάρια κυβερνητικής ανασύνθεσης και οικουμενικών λύσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται την Κυριακή στην εκλογή νέας ηγεσίας, χωρίς ωστόσο ουδείς να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει τον δρόμο για την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. και, συνεπώς, την ανάδειξή της σε εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη φορά στα 41 χρόνια του κόμμαος που τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα αναδείξουν όσα από τα μέλη του κόμματος προσέλθουν την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια.

Στην κούρσα, που ξεκίνησε την επομένη της εκλογικής ήττας του Σεπτεμβρίου, δεν κρίνεται μόνον το πρόσωπο αυτού που θα ηγηθεί του κόμματος, αλλά και οι εσωκομματικές ισορροπίες και το στίγμα που αυτό θα προβάλλει εφεξής έναντι των επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τα φαβορί της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, στην οποια συμμετέχουν τέσσερις υποψήφιοι, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μειμαράκης και Άδωνις Γεωργιάδης θεωρούνται ο κ. Μειμαράκης και ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής κούρσας, η στάση της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατέστη βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η προεκλογική επιλογή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη να εκπέμψει συναινετικό μήνυμα επικρίθηκε από τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη και αποτέλεσε «όπλο» στα χέρια του κ. Απ. Τζιτζικώστα που κατηγόρησε τον νυν πρόεδρο ως «εκλεκτό» του ΣΥΡΙΖΑ.Η Ν.Δ. ηττήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις διότι απουσίαζε η ηγετική φυσιογνωμία, έλειπε ο ηγέτης για να εμπνεύσει τους καταπονημένους πολίτες ή έλειπε το περιεχόμενο της πολιτικής, με αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι αναζήτησαν διέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ.


Κι αν το ιδεολογικό χαρτοφυλάκιο της Ν.Δ. δίνει θεωρητικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, όπως φάνηκε από το προηγούμενο διάστημα, η φιλελεύθερη παράταξη δεν υπερασπίστηκε την ιδεολογία της και δεν εκπλήρωσε τον πολιτικό της ρόλο χάνοντας στις τελευταίες εκλογές με διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Ως το φαβορί της αναμέτρησης σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κατά την προεκλογική περίοδο ενώ επέλεξε ένα μήνυμα ενότητας και συνέχειας

«Με Μεϊμαράκη το όνομα θα παραμείνει Νέα Δημοκρατία. Ερχεται από το ’74 και θα πάει μακριά αυτό το κόμμα. Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι το κόμμα θα οδηγηθεί με εμένα σε συνέδριο την άνοιξη και εκεί όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξαναφέρουμε τον πυρσό, να ανάψουμε τη δάδα της Ν.Δ., να γυρίσουμε στις ρίζες μας κι από τις ρίζες να προχωρήσουμε εμπρός, για να βγούμε και να συναντήσουμε την ελληνική κοινωνία».

Την ώρα που οι υπόλοιποι υποψήφιοι προτείνουνριζοσπαστικές αλλαγές ο κ. Μειμαράκης φαίνεται να απευθύνθηκε στο παραδοσιακό ένστικτο των ψηφοφόρων.

Ο, από τις 5 Ιουλίου, πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε τις συνεντεύξεις, απευθύνθηκε αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια και αρνήθηκε να εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση, υπογραμμίζοντας πως «δε θα συμβάλλω με τη δική μου συμπεριφορά σε τριβές».

Είχαν, βεβαίως, προηγηθεί οι ομηρικές μάχες στο εσωτερικό του κόμματος, με στόχο τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ στις ομιλίες του κάνει λόγο για πλήρη οργανωτική διάλυση της Ν.Δ., αποδίδοντας και σε αυτήν το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισημοποίησε τελευταίος την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, την ίδια ώρα που τουλάχιστον οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας είχαν διανύσει τα μισά της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Κερδίζοντας ψήφους από όλη την κομματική διαστρωμάτωση της ΝΔ και εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που του έδιδε ο ρόλος του ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης σκλήρυνε σταδιακά τη στάση του απέναντι στον κ. Τσίπρα κατά την αντιπαράθεση από το βήμα της Βουλής.

Ωστόσο το ισχυρό του όπλο είναι η στήριξη στο πρόσωπό του από το καραμανλικό στρατόπεδο, προβεβλημένα μέλη του οποίου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίπλα του.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Ως ο νέος διεκδικητής για τη θέση του προέδρου ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπήκε στην εκλογική κούρσα με μεγάλες προσδοκίες, που στη συνέχεια ανακόπηκαν, σύμφωνα με αναλυτές.

Δέχθηκε κριτική διότι δεν κατέχει βουλευτική έδρα με αποτέλεσμα στο θετικό σενάριο να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει εκτός βουλής λόγω ασυμβίβαστου ως περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον η προεκλογική του καμπάνια δημιούργησε αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις ειδικότερα με τα τελευταία τηλεοπτικά σποτ.

Βέβαια, αυτό που συζητήθηκε περισσότερο ήταν ότι στην τελευταία στροφή της κούρσας και ενώ είχε διασφαλίσει τη δημόσια στήριξη αριθμού βουλευτών ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ είχε και ενεργό ρόλο στα οργανωτικά της τελευταίας εβδομάδας.

Ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονία αποφάσισε μάλιστα να κλείσει την προεκλογική του προσπάθεια αφήνοντας μομφές κατά εταιρειών δημοσκοπήσεων και μερίδας ΜΜΕ, για το ξεκάθαρο προβάδισμα που έδιναν στον κ. Μεϊμαράκη.

«Μην εκπλαγείτε εάν εκλεγώ πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε σε ομιλίες και συνεντεύξεις του, ενώ αναφέρθηκε στον «πανικό» των «συστημάτων» τόσο εντός όσο και εκτός Νέας Δημοκρατίας, λόγω της απήχησης της υποψηφιότητάς του( η υποψηφιότητα του με βάση τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερη στις προτιμήσεις των νεοδημοκρατών και περνά στο δεύτερο γύρο αν χρειαστεί).

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως φιλελεύθερος της παράταξης συγκεντρώνει ένα σημαντικό κομμάτι της κομματικής βάσης που εμφανίζεται πιο αποφασισμένη να αλλάξει εκ βάθρων τη Νέα Δημοκρατία . Ο ίδιος μάλιστα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ακόμα και στην περίπτωση που έρθει δεύτερος με διαφορά από τον πρώτο, υπογραμμίζοντας σε ομιλία του «Θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και στις 29 θα είναι μία άλλη εκλογή».

Ο κ. Μητσοτάκης που άνοιξε πρώτος το χορό των υποψηφίων, έχει ήδη διανύσει έναν προεκλογικό μαραθώνιο διάρκειας δύο μηνών.

«Εχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω μιλήσει με χιλιάδες κόσμου και νομίζω ότι μου πιστώνεται η δυνατότητα να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία και να συγκροτήσω ένα μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει όλο το ευρωπαϊκό τόξο από την κεντροδεξιά μέχρι την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία» είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αν και δυσκολεύτηκε, αρχικώς, στο ζήτημα των 50 υπογραφών, όπως αναγνωρίζουν οι συνυποψήφιοί, έκανε μία δομημένη, πολιτική και χωρίς ακρότητες καμπάνια.

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του θα μπορούσε να είναι ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (σ.σ. αν δεν ήταν και ο ίδιος υποψήφιος), για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι αποτελεσματικός και έχει το θάρρος της γνώμης του, δεν μπορεί, όμως, να διευρύνει την παράταξη.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει την στήριξη της πτέρυγας της ΝΔ που είχε δώσει σταυρό προτίμησης στην υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη το 2009.

Άδωνις Γεωργιάδης

Τον δικό του αγώνα δρόμου έκανε και ο τέταρτος υποψήφιος , Άδωνις Γεωργιάδης, με στόχο να προλάβει τις εσωκομματικές εξελίξεις αρχής γενομένης από την κατάθεση της υποψηφιότητας με τις 50 υπογραφές. (Έφθασε με καθυστέρηση ολίγων λεπτών διότι έλειπε μια υπογραφή για τη συμπλήρωση του μαγικού αριθμού που καθιστούσε έγκυρη την υποψηφιότητά του).

Ο κ Άδωνις Γεωργιάδης ως αουτσάιντερ στην κούρσα εκλογής ανάδειξης προέδρου της ΝΔ διαμόρφωσε το δικό του κομματικό κοινό, το οποίο πιστεύει πως θα του δώσει την ευκαιρία να είναι στο δεύτερο γύρο.

«Εγώ την Κυριακή το βράδυ θα είμαι στον δεύτερο γύρο. Και την άλλη Κυριακή θα είμαι ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. Εχω κάνει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με διαφορά, απ’ όλους», ανέφερε χθες επιμένοντας στον χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του ως βαθιά ιδεολογικής αλλά και αντισυστημικής, υπό την έννοια ότι δεν προέρχεται από μηχανισμούς και τζάκια.

Ο κ. Γεωργιάδης επένδυσε όλη του την προεκλογική προσπάθεια στη μαχητική υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαμαρά και στη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Αλ. Τσίπρα.

Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε αφενός την εκτίμησή του και τη σύμπτωση (οικονομικών) απόψεων με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αφετέρου τη διάθεση κριτικής προς τους κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα.

Απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη η κριτική αφορούσε αφενός στην απόφαση του εν ενεργεία προέδρου να μην πάρει μέρος σε ντιμπέιτ και να μην παραχωρήσει συνεντεύξεις, αφετέρου –και κυρίως– δε στην πολιτική που θα ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχος της δομικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε χθες να ρωτά εάν υπό τον κ. Μεϊμαράκη η Ν.Δ. θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή το μυστικό της εκλογής

Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να αποτελέσει το Α και το Ω της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι σε καμία α περίπτωση η προσέλευση δεν θα φθάσει στα επίπεδα της προηγούμενης αναμέτρησης (Σαμαρά – Μπακογιάννη) που άγγιξε τις 800.000.

Ο πήχης κατεβαίνει πολύ χαμηλά και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 ψηφοφόρους.

Πρόκειται για το πιο αισιόδοξο σενάριο το οποίο λειτουργεί θετικά στην υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ στην περίπτωση που η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπεράσει τις 250.000 μπορεί να φέρει την ανατροπή στα προγνωστικά.

Ωστόσο οι πιο μετριοπαθείς παρατηρητές κάνουν λόγο για διψήφιο αριθμό ψηφοφόρων με αποτέλεσμα η ίδια εκλογική βάση να βάλει σε αμφισβήτηση την όλη διαδικασία και κυρίως τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider