Σκρέκας: Οι προτεραιότητες στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Οι προτεραιότητες στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο «11th Annual Capital Link Sustainability Forum» με τίτλο «Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον - Οικονομία – Κοινωνία».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση η οποία είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο επισημαίνοντας την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και το ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου γέφυρα. Όπως σημείωσε η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έχει προσεγγίσει το 30% το 2020 ενώ καθώς απομακρυνόμαστε από το ρυπογόνο λιγνίτη αυξάνεται η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, το οποίο μειώνει κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κλάδος της ενέργειας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις καθώς βασικός στόχος καθώς μεγαλώνει το μερίδιο των ΑΠΕ είναι να διατηρείται το ηλεκτρικό σύστημα σταθερό. «Πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, μιλούμε πλέον για αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη έχουμε το θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος των επενδύσεων δεν πρέπει να επιβαρύνει δυσανάλογα τους καταναλωτές.«

Όλα αυτά , οι επενδύσεις στα ηλεκτρινά δίκτυα, σε συστήματα αποθήκευσης, οι επενδύσεις στην αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με γειτονικές χώρες θα πρέπει να γίνουν με έναν ισορροπημένο τρόπο ώστε αυτό το κόστος να μην επιβαρύνει δυσανάλογα είτε νοικοκυριά είτε τις επιχειρήσεις. Η απόσβεση αυτών των επενδύσεων θα γίνει μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε πρέπει να γίνουν με ισορροπημένο τρόπο», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών θα επιδοτήσει την κατασκευή των υποδομών ώστε να μειωθεί η ανάκτηση που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους καταναλωτές.

Τα διμερή συμβόλαια και η ενεργειακή φτώχεια

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι προωθεί τη δημιουργία διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών. «Θα ετοιμάσουμε σχήμα που θα μπορεί να στηρίξει και ευάλωτα νοικοκυριά. Στόχος είναι να καταπολεμήσουμε και την ενεργειακή φτώχεια», είπε ο κ. Σκρέκας ενώ σημείωσε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια προγραμματίζονται διαγωνισμοί της τάξεως των 3 γιγαβατ εγκατεστημένης ισχύος. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες επενδύσεις εφόσον υπάρχει μεγάλη προσφορά. Εκτός από τους διαγωνισμούς θα δίνουμε τη δυνατότητα μέσω των συμβολαίων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρχουν σταθερά ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider