Συνάντηση Δένδια με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ - Τα θέματα συζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Δένδια με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ - Τα θέματα συζήτησης
Στο επίκεντρο η συνεργασία των δύο χωρών σε στην ενέργεια, στον τουρισμό και στο μεταναστευτικό.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ, είχε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Σλοβάκου αξιωματούχου στην Αθήνα.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας - Σλοβακίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του μεταναστευτικού και για το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου, ο κ. Δένδιας έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Πέρα από τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουμε πολλά κοινά περιθώρια ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων. Στον οικονομικό τομέα, όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, στην ενέργεια, στον τουρισμό. Είναι σημαντικό να δρομολογήσουμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας.

Επίσης, όπως είχες την καλοσύνη να παρατηρήσεις, ο πολιτισμός είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να γίνουν πολλά και με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών μας.

Θα ήθελα, επίσης, να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου να συζητήσουμε το μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς και για το γεγονός ότι θα επισκεφτείς μετά, μαζί με τον Υπουργό μας τον κύριο Μηταράκη, ένα Κέντρο στην Αττική για να αποκτήσεις, εσύ ο ίδιος, άποψη για το πώς είναι τα πράγματα και να μεταφέρεις την άποψή σου στην κοινωνία της Σλοβακίας.

Συζητήσαμε, επίσης, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Και οι δυο μας έχουμε συνυπογράψει την επιστολή προς τον Υψηλό Εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατόν μια στρατηγική συζήτηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβακία αντιλαμβάνεται, όπως και εμείς, την πρόκληση που συνιστούν τα Δυτικά Βαλκάνια για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Ελπίζω ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σύντομα τις επόμενες εβδομάδες, διότι νομίζω ότι χρειάζονται ενθάρρυνση οι χώρες αυτές στην ενταξιακή τους προοπτική και το μήνυμά αυτό, το μετέφερα και στις πρόσφατες επισκέψεις μου στα Τίρανα, στο Σεράγεβο και στο Βελιγράδι. Επίσης, θα το επαναλάβω στον Μαυροβούνιο συνάδελφό μας, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα μεθαύριο.

Θα ήθελα εδώ, δημοσίως να ευχαριστήσω εσένα και δι’ εσού τη Σλοβακία, για τη σταθερή και διαχρονική συνεισφορά της στην ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, σε ενημέρωσα για την έναρξη των συνομιλιών υπό τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη, την γνωστή σαν «5+1», στην προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού εκεί που σταμάτησαν το 2017.

Αλλά είμαι υποχρεωμένος να το επαναλάβω και εδώ ενώπιον σου, αγαπητέ μου Ιβάν, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις εκτός του πλαισίου αυτού.

Επίσης, είχα την ευκαιρία και διμερώς να σε ενημερώσω για την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, όπως έκανα και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την προηγούμενη Δευτέρα. Και να επαναλάβω αυτό που μονίμως λέμε, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούνε λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο.

Θα ήθελα να σου πω, επίσης, ότι εμείς προτείναμε προς την τουρκική πλευρά μία θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί και από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μία σταδιακή μεταστροφή του κλίματος.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω, όμως, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές.

Τέλος, είχα την ευκαιρία - και θα τα πούμε και μετά, στο γεύμα - να πω λίγα πράγματα για τη Λιβύη, την οποία επισκέφτηκα πρόσφατα. Θα σας ενημερώσω για την επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία χθες, καθώς και στο Κάιρο δύο ημέρες πριν. Και θα είναι πολύ ενδιαφέρον για εμένα να έχω από εσένα μία ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν την όξυνση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σε ευχαριστώ και πάλι θερμότατα για την επίσκεψή σου σήμερα στην Αθήνα. Από το περιεχόμενό της οφείλω να πω ότι άξιζε που περιμέναμε τόσα πολλά χρόνια για να γίνει, αλλά ελπίζω ότι η επόμενη επίσκεψή σου θα είναι πολύ πιο σύντομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider