Διπλωματικές πηγές: Επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη - Προβολή των δίκαιων θέσεων της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματικές πηγές: Επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη - Προβολή των δίκαιων θέσεων της Ελλάδας
Η ανταπόκριση των λιβυκών Αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ανατολική Λιβύη αποσκοπούσε στην εμπέδωση τριών βασικών μηνυμάτων: να μην αναληφθεί σε πρώτη φάση οποιαδήποτε πρωτοβουλία όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο" που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη και η συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης, τόνισαν διπλωματικές πηγές, σε έναν απολογισμό για τη χθεσινή παρουσία του κ. Δένδια στην αραβική χώρα.

Η ανταπόκριση των λιβυκών Αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του υπουργού σε Βεγγάζη και Αλ Κουμπά έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, τονίστηκε από λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο" είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή και αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη απόφαση λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο, σημείωσαν διπλωματικές πηγές. Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Αμφότεροι οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας.

Ακόμη, ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της πόλης Σακρ Μπουζουάρι.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, που θα λειτουργήσει εκ νέου προξενική Αρχή στη Βεγγάζη, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι "δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Δένδιας παρέστη και σε σύντομη τελετή στο ευρωπαϊκό σχολείο της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας. Στη συνάντηση παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της Βεγγάζης. Η εκτίμηση της κοινότητας προς την Ελλάδα ήρθε για να μείνει, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο σύνολο των επαφών του, στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει τόσο στην ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όσο και στην ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας την μακρά παρουσία και εμπειρία ελληνικών εταιριών στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννης θα επισκεφθεί την Λιβύη προσεχώς.

Συζήτησε ακόμη τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ έγινε ειδική μνεία σε προοπτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βεγγάζης, καθώς και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσω προσεχούς συνάντησης της Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και προβολής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider