Στη Βουλή οι αλλαγές της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή οι αλλαγές της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων
Για την έγκριση του σχεδίου απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών. 

Το απόγευμα της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές επί της «άρσης περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικούς».

Ουσιαστικά, αποσύρονται οι περιορισμοί για την δήλωση παρουσίας των αποδήμων στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία όπως και των φορολογικών υποχρεώσεων για τους αποδήμους.

Αναλυτικά, με τις αλλαγές που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών, καταργούνται οι προϋποθέσεις που έθετε ο προηγούμενος νόμος, που ψηφίστηκε στα τέλη του 2019, καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Σημειώνεται πως για την έγκριση του σχεδίου απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών ή των 2/3 του Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίας από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider