Σχοινάς: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον εμβολιασμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχοινάς: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον εμβολιασμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της Ελλάδας στον εμβολιασμό και την προετοιμασία απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος λίγο αργότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να μην χαθεί η τεράστια μηχανή πλούτου που λέγεται «ελληνικό καλοκαίρι» αλλά και για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα τεθεί επί τάπητος στις 17 Μαρτίου.

Στην Βουλή ο κ. Σχοινάς υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΕΕ για την εξασφάλιση των εμβολίων λέγοντας ότι «μόνο κάποιος προκατειλημμένος δεν αναγνωρίζει τι θα συνέβαινε εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να αγοράσουν εμβόλια». «Την μάχη της ασφαλούς εξόδου, αυτή την μάχη η  Ευρώπη θα την κερδίσει. Χωρίς να θέσει κίνδυνο τις θυσίες και προσπάθειες των  Ευρωπαίων» είπε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στους πόρους που θα λάβει  Ελλάδα από την ΕΕ τα επόμενα χρόνια λέγοντας ότι είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα αναλογικά στον τομέα αυτό. Με 40 δισ. ευρώ από το πολυετές πλαίσιο, 18 δισ. σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12 δισ. σε δάνεια, «ποτέ  ξανά η Ελλάδα δεν βρέθηκε με τέτοιους πόρους» είπε χαρακτηριστικά. «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η ευκαιρία μοναδική» σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εμβολιασμό λέγοντας ότι «χθες ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι βλέπουν ότι έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών και του Κράτους. Μία πολύ δύσκολη αποστολή. Τώρα προσβλέπουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να πιέσουμε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021 οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε ο κ. Σχοινάς

«Ως Έλληνας Επίτροπος, Αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Πανδημία. Πρώτο, τον εμβολιασμό, όπου χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

insider

«Επίσης σημειώνω και χαιρετίζω το προσωπικό σου ενδιαφέρον για το πιστοποιητικό. Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στις 17 Μαρτίου, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο. Δουλεύουμε σε όλο αυτό το εύρος των πρωτοβουλιών που  με χαρά θα συζητήσουμε», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό.

Η Κομισιόν έζησε σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Ο έλληνας Επίτροπος μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης – ενημέρωσης για το νέο πλαίσιο Μεταναστευτικού και Ασύλου. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του όμως αναφέρθηκε εκτενώς στην πανδημία επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στις «γκρίνιες» για την ευρωπαϊκή ανταπόκριση.

«Τον  Δεκέμβριο του 2019 καταλάβαμε ότι Επιτροπή κλήθηκε να αναλάβει σε συνθήκες σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, πρωτοφανείς» τόνισε. «Η ευρωπαϊκή  απάντηση στην κρίση αποτέλεσε και αποτελεί πρωτοφανές άλμα ενοποίησης και αλληλεγγύης. Δώσαμε μάχες  για το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του σχεδίου  Μάρσαλ. Η ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα και παραγωγή του εμβολίου , και εξασφάλισε πάνω από 2,6 δις δόσεις από έξι εταιρείες με ισότιμη δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους  Ευρωπαίους. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν άλμα στο άγνωστο. Κανείς δεν μπορούσε προβλέψει ασφαλές εμβόλιο. Έγινε ένα μικρό θαύμα σε λίγους μήνες με ασφαλιστικές δικλίδες. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τέλη Δεκεμβρίου. Σήμερα το  20% κατοίκων του πλανήτη που εμβολιάστηκαν είναι Ευρωπαίοι. Στην Ελλάδα  600.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη με εξασφαλισμένη την δεύτερη δόση, ενώ 300.000 και τις  δύο δόσεις. Τέλος δευτέρου τριμήνου η ΕΕ θα λάβει ακόμα 600 εκατομμύρια δόσεις και μετά άλλα 500 εκατομμύρια. Μόνο κάποιος προκατειλημμένος δεν αναγνωρίζει τι σημαίνει αυτό».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider